20 umjetnika iz zemlje i svijeta dolazi na mostarski Street Art Festival

29 avg

Mostar će sljedeće sedmice ugostiti 20 street art umjetnika iz zemlje i svijeta, koji će se okupiti na osmom izdanju Street Art Festivala Mostar 2019.
Oni će u sedam dana trajanja festivala uljepšati mostarske zgrade s dvadesetak novih murala koji će biti oslikani na više lokacija širom grada (Abrašević, partizanovo igrališe, Bulevar, Vatikan, Šantićeva ulica, Kantarevac, Bijeli brijeg, Luka).

“Uložili smo puno rada i truda u ovaj festival, a treba naglasiti kako nikome od nas ovo nije posao već sve što radimo radimo iz ljubavi prema umjetnosti i gradu. Želimo u Mostar donijeti neke nove, pozitivne priče i neku novu energiju koja će se reflektirati u nešto još bolje”, poručila je na konferenciji za novinare organizatorica Street Art Festivala Marina Đapić.

Pored samih umjetničkih intervencija na mostarskim zgradama, u okviru festivala tokom sedam dana njegova trajanja predviđen je i bogati popratni program, a sve počinje u nedjelju, 1. septembra, prvom samostalnom izložbom mostarske umjetnice Dolores Veledar Perić “Storytelling in Collage”, koja će biti otvorena u 19 sati u Galeriji “Muajaga”.

Proteklih godina u fokusu Street Art Festivala bila je revitalizacija zapuštenih javnih prostora, a ove godine aktivisti će pokušati oživjeti bivše partizanovo igralište.

Po riječima arhitektica Senade Demirović, taj prostor je od 1961. godine odgojio brojne generacije Mostaraca, a danas je zapušten i zaboravljen. U sedam dana trajanja festivala na tom prostoru održat će se niz sportskih i umjetničkih aktivnosti te jedna arhitektonska radionica.

“Prvenstveni cilj je fizički revitalizirati prostor, ali krajnji cilj je društveni kontekst. Kada se povežu fizička obnova i društveni kontekst, automatski stvaramo kontinuitet i grada i društva i prostora, i to je suština cijele priče. Nadam se da će u budućnosti ova mikro lokacija biti primjer dobre prakse, a takvih prostora u Mostaru, nažalost, imamo jako punu”, kazala je Demirović.

Umjetnica Maja Rubinić u svom je izlaganju istaknula kako je važno napraviti distinkciju između street arta kao legitimne umjetnosti i grafiterstva koje graniči s legalnošću i vandalizmom.

“Street art je prvenstveno vezan za arhitekturu, a arhitektura je nešto što je vezano za grad i društvo. Svi problemi i sve prednosti nekog društva ogledaju se na arhitekturi, a street art i autorski murali su u tom kontekstu svjedoci jednog vremena i oni se ne mogu i ne smiju ignorirati. Nadam se da će javnost i vlasti prepoznati značaj street arta kao kulturne djelatnosti”, kazala je Rubinić.

Više informacija o programu Street Art Festivala Mostar 2019 može se pronaći na internetskoj stranici www.streetartsfestivalmostar.com.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević