10. Škola Medijske Etike za studente/ice novinarstva iz BiH

8 nov
Rok prijave 17.11.2015

Vijeće za štampu u BiH, deseti put zaredom, organizuje Školu Medijske Etike za studente i studentice novinarstva sa univerziteta/sveuučilišta iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Mostara i Banja Luke. Ovogodišnja Škola Medijske Etike održat će se u Konjicu, od 22. do 28. novembra/studenog 2015. godine.

Program Desete Škole Medijske Etike, uz praktične vježbe, uključuje predavanja o temama: Medijska samoregulacija, Kodeks za štampu i online medije BiH, Medijska legislativa i europska praksa, Standardi slobodnog i profesionalnog medijskog izvještavanja. Za studente su planirana i posebna predavanja, kao – Govor mržnje nije sloboda govora, Diplomatija i novinarstvo, Odgovornost urednika web portala i Mehanizmi zaštite novinara.

Praktični rad Škole obuhvata simulaciju rada Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH kroz analizu žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija.

Znanja stečena u 10. Školi Medijske Etike studentima će olakšati budući profesionalan rad u medijima, a često su i osnov za dalje istraživanje u oblasti medijske etike i pisanje seminarskih i diplomskih radova. Uz sticanje dodatnih znanja, učešće u Školi je također i prilika za studente da se upoznaju i druže sa svojim kolegama sa drugih fakulteta novinarstva iz cijele BiH, te na taj način ostvare nova prijateljstva i buduće profesionalne kontakte.

Vijeće za štampu u BiH do sada je realiziralo devet Škola Medijske Etike, u kojima je naobrazbu o samoregulaciji medija i medijskoj etici steklo 316 studenata i studentica novinarstva iz BiH. Učesnici Škole su bili studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić” u Mostaru, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Škola Medijske Etike je besplatna za polaznike. Vijeće za štampu u BiH pokriva sve troškove, zahvaljujući partnerima – Ambasadi Savezne Republike Njemačke u BiH, fondaciji National Endowment for Democracy – NED i organizaciji Civil Rights Defenders.

Prijavni obrazac se dostavlja putem e – maila na adresu: [email protected] ili faxa 033/272-271.

Rok za prijave je 17.11.2015.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin