Znate li šta je Erasmus Student Network?

21 okt

Erasmus Student Network (ESN) predstavlja najveću studentsku organizaciju na području Europe. Osnovana je 1989. godine kao organizacija koja pruža podršku i razvoj studentskih razmjena. Od tada pa do 2015. godine ESN je prisutan u 38 zemalja čineći tako mrežu više od 450 lokalnih sekcija.


Jedna od 450 sekcija je i sekcija ESN Sarajevo koja je osnovana još 2007. godine, a njena reorganizacija je izvršena 2013. godine. Te godine je devet mladih i ambicioznih studenata odlučilo započeti novu etapu razvoja ESN-a u Bosni i Hercegovini. Ta misija ni do danas nije završena, ali u odnosu na tadašnjih devet članova danas brojimo skoro 50 članova.
Naš primarni cilj je uključivanje međunarodnih studenata u zajednicu kroz obrazovne, ekološke i humanitarne programe, a sve to pod globalnim projektom naziva Social Erasmus. Na tom projektu konstantno radimo i trudimo se da iz godine u godinu bude bolji. Ove godine posjetili smo Gerijatrijski centar gdje smo zajedno sa studentima na razmjeni proveli dan igrajući društvene igre, pričajući s njima ili, jednostavno, slučajući ih. Osim toga, studenti koji dolaze u našu zemlju imaju punu podršku ESN kroz buddy system. Naime, po dolasku na Univerzitet svaki student dobija osobu koja je tu kako bi mu pomogla sa smještajem, prevozom, birokratskom procedurom i sl. Po samom dolasku redovna aktivnost je i Welcome week(s) u sklopu koje članovi ESN-a za student organizuju izlete, izlaske, Global Village, team building aktivnosti poput kuglanja, kao i još mnogo aktivnosti koje bi dale veći osjećaj uključenosti u zajednicu.


Projekt koji trenutno sprovodimo pod nazivom Explore Erasmus Lifestyle ima za cilj pokretanje novih sekcija u univerzitetskim gradovima BiH-a kao i animiranje studenata da apliciraju studentskim razmjenama, pa tako postanu mladi ambasadori naše zemlje u EU. Osim toga, kao i svake godine do sada, organizovat ćemo Erasmus Tips and Tricks gdje će svi zainteresovani moći dobiti informacije o mogućnostima studiranja van BiH, kako od lokalnih studenata tako i od međunarodnih studenata.
Članovi ESN-a kroz svoje članstvo stiču drugačiji pogled na svijet, upoznaju druge kulture, druže se, nauče raditi i postaju odgovorniji, a neki čak propričaju i drugi strain jezik. Sve u svemu, ESN čini zajednicu studenata koji kroz parolu “studenti pomažu studentima” čine dobro i sebi i drugima. Priključite se!

Ukoliko želite kontaktirati ESN to možete učiniti putem maila [email protected] ili putem Facebook stranice Erasmus Student Network BiH.

 

(Visited 544 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments