Zlatna pravila uspjeha u privatnom i poslovnom svijetu

12 maj

Samo zato što trenutno radiš nešto što se čini neuspješnim, ne znači da jednog dana neće biti uspješno. Umjesto da razmišljaš što može biti i što ne može biti, koncentriraj se na ono što želiš ostvariti.

Bob Parsons, uspješni biznismen i osnivač stranice Godaddy.com uspjeh u životu je sveo na 16 jednostavnih pravila koja je potrebno slijediti, a s obzirom na to da je vrijeme novogodišnjih odluka, možda nije loše neka od ovih pravila primijeniti na sebi.

1. Izađi iz svoje “ugodne zone”
Bob Parsons kaže kako je sreća postignuta u okruženju ugodne zone nevažna te potiče ljude da se usude maknuti iz te zone. Na argument ljudi da vole sigurnost, Bob ima jednostavan odgovor: “Sigurnost je za leševe”.

2. Nikada ne odustaj
Ništa ne uspijeva savršeno u prvom pokušaju. Samo zato što trenutno radiš nešto što se čini neuspješnim, ne znači da jednog dana neće biti uspješno, već samo da radiš nešto pogrešno i da trebaš poraditi na tome. Ništa što je vrijedno raditi nije jednostavno, a da je svi bi to radili.

3. Kada si spreman odustati, tada si najbliže uspjehu
Kineska poslovica kaže: “Kušnja da odustaneš bit će najveća nadomak uspjehu” – Bob Parsons se s ovime slaže i smatra da je baš u tom trenutku potrebo dodatno stisnuti.

4. Kvantificiraj najgori mogući ishod
Briga o ishodu može biti puno veća i stresnija ako zamišljamo niz loših situacija. Ako si točno napišemo što je najgora stvar koja se može desiti, bit će nam lakše i pripremiti se za mogući negativan ishod. Bobu Parsonsu otac je na početku karijere na njegovu nesigurnost oko projekta odgovorio ovako: “Gledaj, čak i ako ne upali, nitko te ne može pojesti”.

5. Koncentriraj se na ono što želiš da se dogodi
Umjesto da razmišljaš što može biti i što ne može biti, koncentriraj se na ono što želiš ostvariti. Time šalješ pozitivnu vibraciju u svemir (čime se bave mnogi autori knjiga o samopomoći), a ako u to ne vjeruješ, sigurno je da pozitivnim razmišljanjem stvaraš bolji stav prema svemu.

6. Živi dan za danom
Umjesto da se brineš previše o budućnosti, koncentriraj se na ono što radiš sada. Ako živiš dan za danom, na svakom ćeš od njih raditi i pokušati iz njega izvući maksimum, a pomaci će možda biti mali, nakon nekog vremena itekako uočljivi.

7. Uvijek idi prema naprijed
Nemoj ostavljati stvari onakvima kakve jesu, nego stalno pokušavaj popraviti nešto i napredovati. Stvari koje ostavljamo i ne smatramo prioritetnima tako će postati loše i nedorađene, a nešto na čemu svako malo radiš definitivno će ispasti dobro.

8. Odlučuj brzo
General George S. Patton rekao je: “Dobar plan koji je brzinski izvršen danas mnogo je bolji od odličnog plana koji će biti izvršen sutra”.

9. Mjeri svaki rezultat
Kakav god napredak vidiš, izmjeri ga i zapiši. Sve što se mjeri i promatra s vremenom postaje bolje.

10. Sve o čemu ne vodiš računa postat će gore
Stvari koje zapuštaš s vremenom se mogu pretvoriti u prave probleme ako ih ne riješiš na vrijeme. Svakodnevno rješavanje problema bolje je od rješavanja problema jednom mjesečno.

11. Promatraj konkurenciju, ali više promatraj sebe
Umjesto da zapneš u analizi onoga što drugi rade, pokušaj jednostavno posao napraviti sama, što bolje možeš. Sve djeluje savršeno izvana, vjerojatno ni tvoja konkurencija nije tako savršena kako se čini.

12. Nemoj nikome dozvoliti da te maltretira
Ti imaš jednako pravo raditi to što radiš kao i bilo tko drugi, pod uvjetom da je riječ o legalnoj stvari.

13. Ne očekuj da će život biti fer
Život nije fer, a što prije to prihvatiš i shvatiš da se svatko bori za sebe, prije ćeš imati šansu.

14. Rješavaj svoje probleme
Suosnivač Sonyja, Masura Ibuka rekao je: “U tehnologiji, biznisu ili bilo čemu drugome nećete nikada uspjeti ako budete slijedili druge”.

15. Nemoj se shvaćati previše ozbiljno
Opusti se i uživaj, jer je velik postotak dobrih ishoda posljedica čiste sreće

16. Uvijek postoji razlog za osmijeh
Pronađi ga. Brat Boba Parsonsa rekao je nešto čega se i on sam drži: “Nismo na svijetu da bismo se tu zadržali, već da bismo se zabavili”.

www.posao.hr

(Visited 100 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments