Životne lekcije koje naučimo kada se vratimo sa putovanja

7 sep

Oni koji nikada nisu putovali ili kročili van granica svog grada nemaju tu perspektivu i njihov pogled na svoju sredinu je ograničen životom u njoj. Nikada nisu upoznali druge kulture i drugačiji način života. Nikada se nisu osjećali kao stranci, imigranti ili građani drugog reda. Nikada nisu naučili nove riječi, upoznali tuđe religije. Ali ono što je najvažnije, nikad nisu osjetili kako je to vratiti se kući.

Povratak kući je važan dio putovanja. Sve što ste naučili i doživjeli odjednom baca potpuno novo svjetlo na vaše staro okruženje.

Porodica

Morate otputovati daleko kako biste shvatili koliko vam porodica stvarno nedostaje. Kada napustite udobnost svog doma, shvatate koliko ste se za njega vezali. Mamina kuhinja više nije dosadna, a iritirajući zvuk koji dopire iz tatine radionice postaje pjesma. Stvari koje su nekad bile trivijalne i dosadne postaju podsjetnik na to šta zapravo znači dom.

Sitne svađe

Svađe u kući postaju prošlost jednom kada shvatite koliko su beznačajne. Kada vidite svijet i iskusite svu njegovu veličinu, sitne čarke će vas samo podsjećati koliko je život kratak da bi se trošio na takve stvari. Problemi koje ste imali s roditeljima, prijateljima ili kolegama postaju nevažni u svjetlu svega što ste uradili i doživjeli.

Stvari bez kojih ne možete

Mamina sarma, gledanje utakmica s ocem, igranje s psom u parku – to su stvari koje ste uzimali zdravo za gotovo. Kada ste daleko od kuće, dolazite do zaključka da ne možete da živite bez toga. Gledate na sve to iz potpuno drugog ugla i cijenite te trenutke zbog toga što više nisu uobičajeni, već su postali parče mozaika koji se zove dom.

Ljepota komunikacije

Jednom kada iskusite život stranca koji se jedva sporazumijeva u nepoznatom okruženju, počinjete da shvatate koliko je dobar osjećaj kada možete da kažete tačno ono što mislite. Mogućnost da komunicirate s ljudima oko sebe je još jedna stvar koju ste uzimali zdravo za gotovo, zar ne?

Svijet u kojem živite

Pisane su brojne knjige, snimani su brojni filmovi o tome koliko je važno promijeniti perspektivu, gledati svijet sa širinom i dovoditi u pitanje sve što ste do sada znali. Važno je shvatiti su vaši ideali, mišljenja i običaji samo vaši i uvidjeti bogatstvo različitih kultura i načina življenja na planeti.

Nezavisnost

Puno stvari o sebi naučite na putovanjima, ali je možda najvažnija stvar to da ste postali svjesni da ste nezavisni i da ništa nije nemoguće. Jednom kad ste ste sporazumijevali na stranom jeziku, probali druge kuhinje i upoznali potpune strance, svijet postaje vaš. Osjećaj nezavisnosti i satisfakcije koji pruža putovanje po svijetu će ostati u vama još dugo nakon što se vratite kući.

Dome, slatki dome

Možda su se stvari promijenile, možda ste se vi promijenili, ali dom ostaje dom. Sama misao da će da će vas dom uvijek čekati neprocjenjiv je osjećaj. Ni najljepša mjesta na planeti ne mogu da nadomjeste njegovu toplinu.

Etputovanja.com

(Visited 194 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments