Život te nauči ono što škola nikada neće

22 jun

Od rođenja te uče. Da pužeš, sjediš, hodaš, a onda trčiš. A jednom kada ta utrka počne, život te postepeno uči kako da ona ima smisla i da ne požuriš u proživljavanju stvari prije njihovog reda. Život te nauči ono što škola nikada neće. Ali te ona ne zaobiđe. Naprotiv, raduješ se tom sedmom rođendanu za polazak u školu i sav si srećan što se uvelo devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje da već sa 6 svom djetetu zadaš obaveze i okvire unutar kojih možda nikada neće naučiti suštinu.


U formalnom obrazovanju te nauče kako da postaviš forme, ali ne i kako da ih ispuniš suštinom, jer ocjena kao mjerilo znanja nikada nije imala kredibilitet
. Ko te u školi naučio da se suočavaš sa emocijama, koje dolaze nenadano, nekontrolisano i nikad u pravom trenutku? Ko te nauči da se nosiš sa gubicima, ali i da uspjehe gledaš kao kratkoročni cilj, nakon kojeg se dugoročno stvari mogu promijeniti? Ko te nauči da živiš u školi, a ko mimo nje?

Svakoga dana suočiš se sa suzama, osmijesima, pobjedima i porazima, ali te u školi nauče kako da nađeš istočnu stranu svijeta, ne dajući uputu gdje je u tebi taj istok sa kojeg izlazi sunce. U školi te nauče svih 30 slova, ali ne i njihovu primjenu u riječima koje katkad bole. Nauče te silne jednačine i nepotrebne informacije o hemijskim jedinjenjima, ne objašnjavajući kako izgleda kada u jednom odnosu fali hemije, ali i kako kada ništa osim nje i ne postoji. Nauče te da presuješ biljke u herbar, ali ne i kako da prepoznaš simptome teške i mučne bolesti koja te možda dočeka nespremnog u silnom učenju života vjerujući da se tebi to ne može desiti.


Život te nauči da nakon trčanja ponekad i pužeš. Da nakon ordenja izgubiš i samu utrku i smisao nagrade.
Nauči te da cijeniš svaku česticu vazduha koji udišeš, makar joj ne znao hemijsku formulu. Zato jer je to jedino što je važno. I što je je još važnije život te nauči da sve što učiš u školi nije znanje, već priučenost, a da te najvažnije lekcije čekaju iza ugla.

Baš tamo u tom dugom redu gdje ne dijele strpljenje, ali te uče istom. U neimaštini, kada si vrsni matematičar za spajanje krajeva i bogatstvu u kom pamtiš i tablicu dijeljenja. U mraku tvojih strahova život te nauči kako da se sa njim suočavaš i nosiš. Kako da tražiš ono što možda nikada nećeš naći, ali ipak ne odustaješ.

I baš kad te sve to nauči život ti omogući da nekome preneseš to znanje na svim mjestima osim u školi, jer ona ionako postane zgrada forme u kojoj svako od nas traži suštinu. Nesvjesni toga da je često izvan granica iste.

Luftika.rs/Sara Velaga

(Visited 112 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments