Zeničani o radu na kruzeru: Isplati se biti daleko od kuće

2 nov

Turistički kruzeri koji plove morima i okeanima širom svijeta postaju sve popularniji kod bosanskohercegovačke omladine, koja izlaz iz teške ekonomske situacije vidi upravo u njima. Zbog teške ekonomske situacije u državi, nemogućnosti zaposlenja i sticanja vlastitog đeparca, sve više je mladih koji žele napustiti BiH kako bi pokušali doći do “svog novca” i na taj način se osamostaliti od roditelja.

Taj put izabrala su i dvojica Zeničana, koji su sa svoje 22 godine podigli sidro i zaplovili u avanturu rada na kruzeru sve zbog odlične zarade koju nudi. Tako su se Amar Maličević i Ammar Huseinspahić, nakon završene gimnazije u nemogućnosti da u svom gradu uspiju naći neki posao koji bi im olakšao nastavak obrazovanja ali i svakodnevni život, odlučili za posao na prekookeanskom kruzeru.

Motiv odlična zarada

– Odlučili smo se otići na kruzer prvenstveno iz finansijskog razloga, jer novac koji se uspije zaraditi ovdje nemoguće je porediti sa novcem koji bismo dobili u Zenici radeći isti ili teži posao – počinju svoju priču za “Avazov” portal.

Ističu kako posao nije fizički naporan, a što u velikoj mjeri zavisi u kojem restoranu radite. Prvi dan na kruzeru, kako kažu, nije im bio toliko naporan kako su se pribojavali.

– Prvih nekoliko sedmica dok se čovjek ne prilagodi očekivano je bilo teško, međutim, obojica smo se uspjeli za kratko vrijeme prilagoditi nakon čega je sve išlo dosta lakše. Prvi dan nas nisu tjerali da radimo kako to drugi pričaju, nego smo upoznali glavne osobe u restoranu gdje radimo, prošli smo osnovni obilazak broda, jedan trening i tu se priča o prvom radnom danu završava – pojašnjavaju Zeničani.

Udaljenost od porodice ublažava zarada

Jedan obični radni dan, kako tvrde naši sagovornici, sastoji se od 10 do 11 radnih sati, budući da se obično rade dva a rijetko svi obroci. Iako mnogima teško pada udaljenost od porodice i svoga grada, hrabri mladići smatraju da je to individualno.

– Koliko će nekom biti teško što je kilometrima pa i državama udaljen od porodice u velikoj mjeri zavisi koliko ste vezani sa njima, jer postoje osobe koje uspijevaju izdržati mjesec dana da ne kontaktiraju sa svojima, ali ima i onih koji to rade svakodnevno. Kada se sve sabere, zarađeni novac definitivno je vrijedan te razdvojenosti od najbližih, tu je i prilika da posjetite države koje ni u snu ne biste mogli vidjeti, dakle sve to jednostavno je nešto što treba iskoristiti i zbog čega ne treba žaliti – iskreni su naši sagovornici.

Iako tvrde da se dnevno radi oko 11 sati, ipak kažu da se nađe vrijeme i za opuštanje. Za vrijeme našeg razgovora ova dvojica mladića nalazila su se u New Yorku, a za sve veću najezdu mladih koji se “trbuhom za kruhom” odlučuju za ovaj posao smatraju, proed zarade, lagan i jednostavan pristup koji omogućava da dosta toga učinite online.

– Sve veći broj mladi sa naših prostora ovu priliku shvataju ozbiljno, a motiv više je i lakši način da dođu do željenog cilja koristeći se internetom. Ovo je uistinu jedan karijeristički posao za ambiciozne i mlade ljude u svim sferama posla, a naš savjet zainteresovanima je kako se samo trebaju dobro informisati – mišljenja su Maličević i Huseinspahić.

Ne planiraju spustiti sidro

Za sami kraju našeg razgovora pokušali smo saznati da li su i njih dvojica dio onih kojima jednom kada brodovi uđu pod kožu, teško ih je zaboraviti kao i njihove dalje životne planove?!

– Kada govorimo o našoj budućnosti obojica smo mišljenja da ćemo odraditi još nekoliko ugovora, nakon toga ćemo vidjeti šta i kako dalje, ali zasigurno je ovo jedno životno i nezaboravno iskustvo zbog kojeg nismo zažalili što smo se odlučili i došli na prekookeanski kruzer – zaključili su u razgovor za “Avazov” portal ovi hrabri zenički gimnazijalci.

Avaz.ba

 

(Visited 342 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin