Žena koja je izgradila biznis vrijedan više od milijardu dolara

28 okt

Sara Blakely vlasnica je i osnivačica kompanije Spanx. Blakley je žena koja je bez obiteljskog bogatstva, bez bogatog supruga i bez ikakvih investitora uspjela razviti biznis koji danas vrijedi više od milijardu dolara. No prije svog tog uspjeha, Blakely se često suočavala s neuspjehom.

Jedini neuspjeh je uopće ne pokušati

Sara Blakely rođena je 27. veljače 1971. godine u mjestu Clearwater na Floridi, SAD. Otac joj je po zanimanju odvjetnik, a majka umjetnica. Od malih nogu pokazivala je poduzetnički duh. Tako je često za Halloween od svog doma pravila „ukletu kuću“ i zatim od susjeda naplaćivala ulaz.

Nakon završetka srednje škole, imala je želju postati odvjetnica kao njezin otac. No, budući da nije prošla na prijamnom ispitu i to dva puta, morala je promijeniti planove. Upisala je komunikacijski smjer na Sveučilištu u Floridi.

Nakon završetka fakulteta, nije mogla pronaći posao te je prihvatila zaposlenje u zabavnom parku Disney World, gdje je radila tri mjeseca te povremeno i kao stand-up komičarka. Naposljetku je pronašla posao u kompaniji Danka koja je prodavala uredske potrepštine, gdje je počela raditi kao prodavač faks uređaja i to od vrata do vrata. Usprkos tome što se stalno susretala sa zatvaranjem vrata, nije odustajala i brzo je dobivala unapređenja.

Za činjenicu da Blakely nikada nije odustajala, zahvaljuje svom ocu, koji ju je zapravo ohrabrivao u neuspjesima.

„Dok smo odrastali, za vrijeme večere, otac je uvijek pitao mene i brata u čemu danas nismo uspjeli. Dao mi je poseban dar u životu, a to je da sam bila prisiljena redefinirati svoje razmišljanje o neuspjehu jer danas za mene neuspjeh znači uopće ne pokušavati“, rekla je Blakely za Makers.
Njena uloga prodavačice bila je zaslužna za njezin izum. Naime, kako je radila kao prodavačica, morala je nositi hulahopke. Svidio joj je način kako gornji dio čarapa oblikuje njeno tijelo, ali joj se nije svidjela činjenica da je morala nositi hulahopke na otvorene cipele. Tako je jednu večer, prije odlaska na zabavu, odrezala donji dio hulahopki i obukla ispod hlača. Iako su se hulahopke stalno podizale, dobila je željeni efekt – mogla je nositi otvorene cipele. I ideja o steznim hulahopkama bez prstiju je rođena.

Dok je još uvijek radila za kompaniju Danka, razvijala je svoju ideju uz vlastitu ušteđevinu. No, problem je bio pronaći proizvođača. Otputovala je u Sjevernu Karolinu, predstavila svoju ideju gotovo svakom proizvođaču i svaki je put bila odbijena.

Nakon povratka kući dobila je poziv od jednog proizvođača koji se predomislio i odlučio poduprijeti njezin koncept i to samo zbog toga što su mu to savjetovale njegove kćeri, koje je ideja oduševila. Naime, u to vrijeme tom industrijom su dominirali muškarci koji, naravno, nisu nositi takve čarape.

Blakely je provela dvije godine planirajući lansiranje svog proizvoda i to dok je još radila za kompaniju Danka, a proizvod je razvijala uz vlastitu ušteđevinu.

Prve stezne hulahopke bez prstiju su nosile Blakely, njena majka i prijateljice te ih je pomoću njihovog, ali i osobnog, iskustva dalje razvijala. Tako je otkrila da su sve dotadašnje čarape, ali i gaće, koristile istu veličinu pojasa pa je ona odlučila napraviti različite veličine. Nakon što je patentirala izum, radila je dalje na dizajnu pakiranja. Osim što je koristila crvenu boju za pakiranje proizvoda, koristila je i animirane likove triju žena različitog izgleda, što do tada nitko od proizvođača u industriji nije napravio.

Sav taj trud i ulaganje u razvoj proizvoda su se isplatili jer je uspjela dogovoriti sastanak sa predstavnicima grupacije Neiman Marcus. Nije toliko oduševila svojom prezentacijom koliko činjenicom da je „odvukla“ jednu ženu sa sastanka u toalet gdje je pred njom prezentirala razliku između nošenja hlača bez i sa steznim hulahopkama bez prstiju. Malo je reći da je žena bila oduševljena i ubrzo se njezin proizvod našao na policama 7 različitih trgovina u 7 različitih gradova. Blakely se bojala da se proizvod neće prodavati pa je odlučila poduzeti nešto i u vezi toga.

„Doslovno sam zvala sve prijatelje koje sam imala u tih 7 gradova. Ljude s kojima nisam razgovarala godinama. Zvučalo je otprilike ovako: ‘Bok, ovdje Sara, sjedili smo zajedno u četvrtom razredu. Bi li molim te mogla otići u taj dućan i tražiti proizvod pod nazivom Spanx i reći da si tako nešto tražila cijeli život i ja ću ti poslati novac’.“
Blakely je čak poslala košaru s proizvodom i Oprah Winfrey s objašnjenjem svoje ideje. Taman kada joj je ponestalo novaca i prijatelja, zvala ju je Oprah.

2000. godine Oprah Winfrey je u svojoj emisiji nazvala Spanx jednom od njezinih najdražih stvari ikada, što je dovelo do nevjerojatnog porasta u prodaji. Kako je prodaja rasla, ubrzo su se za proizvod zainteresirale i ostale trgovine, poput Bloomingdales, Saks i Bergdorf Goodman. Tek tada je Blakely dala otkaz u kompaniji Danka. Prvu godinu prodaje proizvodi Spanx su se prodali u vrijednosti od 4 milijuna dolara, a drugu godinu već 10 milijuna. 2001. godine Blakely je potpisala ugovor sa shopping kanalom QVC. U prvih 6 minuta prodalo se više od 8000 hulahopki.

Na početku Blakely je vodila cijeli biznis sama – od marketinga do logistike i pozicioniranja proizvoda u trgovinama.

Humanitarka koja potiče poduzetnice

2006. godine Blakely je osnovala zakladu Sara Blakely. Cilj zaklade je bio pomoći ženama da postanu poduzetnice pa tako zaklada pruža razne edukacije i programe usavršavanja. U osnivanju zaklade joj je pomogao i Richard Branson, koji joj je bio mentor kao natjecateljici u emisiji „The Rebel Billionaire“, te ju je iznenadio s čekom od 750 000 dolara koje je iskoristila da pokrene zakladu.

„Kada su žene poduzetnice, same kroje svoju sudbinu. Istraživanja pokazuju da više pomažu svojoj okolini, nego same sebi i kada im se pruži prilika, svi od toga imamo korist“, rekla je Sara Blakely.
Od pokretanja zaklada je školovala mnoge poduzetnice, a 2006. godine Blakely je donirala milijun dolara leadership akademiji za djevojčice koju je osnovala Oprah Winfrey.

Sara Blakely je donirala mnogo novca raznim organizacijama i neprofitnim udrugama, tako da je 2013. godine postala prva milijarderka koja je ušla na listu „Giving Pledge“ i pridružila se malom broju osoba koje su donirale više od polovice svog bogatstva za humanitarne svrhe.

Njezino trenutno bogatstvo se procjenjuje na više od milijarde dolara, a Blakely nikada nije imala investitore u biznisu.

Iako je prošlo već 17 godina od njenog prvog proizvoda, Blakely još uvijek radi na novim proizvodima. 2014. godine je predstavila stezne traperice, a njezin današnji asortiman proizvoda uključuje sve od grudnjaka, gaća, čarapa, potkošulja, bodija, pa i najnovijih traperica. Njezin asortiman uključuje 200 proizvoda koji se prodaju u više od 20 zemalja svijeta.

„Danas sam tu gdje jesam i postigla sam taj uspjeh bez da sam radila kompromise na vlastitu štetu. Mogu se pogledati u ogledalo i reći da sam došla do toga jer sam bila ljubazna, iskrena i poštena. To je odličan osjećaj“, zaključila je Sara Barkley.

Womeninadria.com

(Visited 1.360 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin