Zemaljski raj je potpuno uništen! Snimke s nekad najljepših plaža svijeta, do nekih dijelova otoka bilo je i nemoguće doći

23 maj

Šokantni video prikazuje nekad bijele pješčane plaže Kokosovih otoka koje su sada zatrpane s nevjerojatnih 238 tona natikača, japanki, čepova, slamki i plastičnih boca.
Otoci su inače teritorij Australije u istočnom Indijskom oceanu koje su moreplovci i putopisci nekoć opisivali kao “raj na zemlji”.

S oko 600 stanovnika naseljena su samo dva od 27 koraljnih otoka, koje okružuju kilometri kristalno čistog mora.
Diljem otoka rastu egzotične palme, a tirkizno more kao stvoreno je za ronjenje i ribolov u ambijentu netaknute egzotične prirode.

No, istraživači sa Sveučilišta u Tasmaniji otkrili su kako je područje otoka zatrpano s 11 puta više plastičnog otpada od najveće gustoće plastičnog zagađenja ikad registriranog.

Dr. Jennifer Lavers, koja predvodi istraživanja o zagađenju plastikom, već se pojavljivala u medijima kad je u svibnju 2017. godine otkrila kako su plaže otoka Hendersona u južnom Pacifiku plastikom najzagađenije mjesto na svijetu.

Gustoća plastičnog otpada na plažama Kokosovih otoka niža je nego na otoku Henderson gdje je ukupni volumen procijenjen na 38 milijuna komada, ili 17 tona.

“Ovakvi otoci su poput kanarinaca u rudniku ugljena – rekla je Dr. Lavers.
“Nemojmo se zavaravati, zagađenje plastikom je danas općeprisutna pojava u oceanima, a o razmjerima onečišćenja najbolji su indikator udaljeni otoci jer pružaju objektivan pogled na količinu plastičnog otpada koji kruži globusom.”

“Naša je procjena kako je na Kokosovim otocima riječ o 414 milijuna komada plastike ili 238 tona. No, i ta je procjena dosta oprezno određena jer na neke od plaža nismo mogli pristupiti.”

Za razliku od otoka Henderson, gdje je većina otkrivenih ostataka bila povezana s ribolovom, plastika na Kokosovim otocima uglavnom je za jednokratnu uporabu.
“Većinom su to čepovi plastičnih boca, slamke i plastične natikače poput japanki”, – rekla je dr. Annett Finger s australskog Sveučilišta Victoria u Melbourneu, također uključena u istraživanje.

“Uznemirujuća je činjenica ta da globalna proizvodnja plastike i dalje raste, a gotovo polovica plastike proizvedene u posljednjih 60 godina, proizvedena je u posljednjih 13 godina.”

Dr. Finger je rekla i “kako se procjenjuje da je samo u 2010. godini u oceanima završilo 12,7 tona plastike, a pritom 40 posto plastike postaje otpad u istoj godini kada se i proizvede.”

“Kao rezultat rasta potrošačke plastike za jednokratnu uporabu, procjenjuje se kako se dosad nakupilo 5,25 trilijuna komada oceanskog plastičnog otpada.”
“Plastično zagađenje je već dobro dokumentirana prijetnja divljim životinjama, a polako postaje prijetnja i ljudima.”

“Opseg problema je toliki da čišćenje naših oceana trenutno nije moguće, čišćenje plaža nakon onečišćenja plastikom oduzima mnogo vremena, skupo je i treba ga redovito ponavljati, a istovremeno se svakodnevno proizvede na tisuće novih komada plastike.

Dodala je i kako je “jedino održivo rješenje smanjenje proizvodnje i potrošnje plastike uz poboljšanje gospodarenja otpadom kako bi se spriječilo da taj materijal uđe u naše oceane.”

www.jutarnji.hr

(Visited 98 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments