Želiš putovati, raditi ili živjeti u Kini? Workism ima sve informacije koje su ti potrebne!

15 avg

Želite da radite u Kini? Workism je za vas spremio osnovne informacije o zaposlenju, smještaju, transportu, jeziku, vizi, običajima, hrani, vodi i naravno turizmu. 

Želite da podučavate engleski, dizajner ste ili arhitekt – znači da spadate u grupu ljudi koja je trenutno najpoželjnija u Kini. Ukoliko niste jedni od njih, ne očajavajte. Tržište rada u Kini je toliko veliko da nudi pregršt drugih opcija za strance tako da … posjetite jedan od internet sajtova za traženje posla ali prije toga instalirajte Wechat, aplikaciju koja čini osnovu Kineskog društva preko koje ne samo da komunicirate, nego i tražite posao, plaćate usluge, razmjenjujete novac …Workism preporučuje da vizu sredite kod kuće u Kineskoj ambasadi jer papirologija u Kini može biti jako stresna s obzirom da osoblje u biroktratskim kancelarijama u većini slučajeva ne govori engleski. Prije odlaska u Kinu, provjerite sa firmom ili agencijom preko koje ste dogovorili posao da li vam pokrivaju troškove puta i da li postoji opcija dobijanja smještaja što uveliko olakšava dolazak. Ne zaboravite instalirati i jedan od VPN-ova jer su u Kini veliki broj internet sajtova blokirani (google, gmail, facebook, instagram, tumblr, viber …), zbog čega će vam komunikacija i vaše uobičajeno internet ophođenje biti otežano ili onemogućeno.

Jedna od prvih stvari koje treba da uradite kada dođete u Kinu je otvaranje računa ali prije toga kupite telefonsku karticu koja će vam trebati za bankovno poslovanje. Informišite se gdje možete da učite kineski jezik ali u međuvremenu instalirajte google translator preko kojeg možete da skenirate kineske simbole i prevodite i riječnik Pleco koji uveliko olakšavaju komunikaciju sa lokalcima. Ne očekujte da će njihov engleski, ako ga uopšte govore, biti na zavidnom nivou, zbog čega ga često zovu čingliš a ne ingliš. Budite spremni na neobičnosti i kulturološke razlike koje su izrazite u odnosu na zapadnu civilizaciju kao što je popodnevna dremka od radnih stolova na radnim mjestima, preko klupa, kafića, buseva, metroa, motora, trotoara … Ukoliko ste ovisnik o kafi treba da znate da je nije moguće naći u svakom kafiću i restoranu jer se njihova kultura pijenja bazira na čaju. Vodu takođe mnogo piju ali flaširanu jer je zagađena kao i vazduh, prije svega u velikim gradovima, zbog čega Workism preporučuje da instalirate jednu od mnogih aplikacija za indeks zagađenja i pratite stanje a kad se mora obavezno nosite masku koja sve više postaje modni izazov nastao iz nužde.  Ne zaboravite i dobru stranu Kine a to je hrana koja je najčešće slatkasta i ljuta, bazirana na riži i nudlama. Egzotično voće i neobični začini će vas oduševiti. Za neke će trebati više vremena da se naviknuali vrijedi strpljenja. Probajte jesti sa štapićima jer vjerujte, nije tako teško naučiti ih koristiti. I ne zaboravite, koliko god da vam je primaran rad i posao zbog kojeg ste došli u Kinu, jako je bitno da uživate u turističkim obilascima jer ta zemlja veća od mnogih kontinenata nudi toliko toga za vidjeti i doživjeti da će vam predstavljati iskustvo koje nikada nećete zaboraviti.

Usudite se i probajte unatoč poteškoćama na koje možete naići jer svijet je jedno globalno selo, ili bi barem trebao biti. Države postoje, granice takođe, ali samo na papiru i fizički. Mentalno bi trebalo da smo bez prepreka i da se ponašamo kao da je to stvarnost. Za sve ostalo tu je Workism.

Više o Workism ideji i Kini kao jednoj od željenih destinacija za okušati se možete naći na Facebook i Tumblr stranici. Takođe, možete postati Workism fellow tako što ćete poslati svoje ‘Kinesko iskustvo’ u vidu priče i/ili fotografija i slati informacije sa kojima raspolažete na taj način šireći i pružajući više mogućnosti za lakši i jednostavniji odlazak u ovu nevjerovatnu zemlju svima onima koji su za ovakvu vrstu avanture.

Workism je mjesto gdje možeš pronaći sve potrebne informacije o državi u koju želiš da odseliš, radiš ili putuješ.

 

(Visited 492 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments