Želi da stigne na Harvard: Milica iz Srebrenice vrijednim radom finansira svoje školovanje širom svijeta

19 sep

Maturirala je u Kanadi, studije započete na američkom univerzitetu u Šangaju, a nastaviće u Berlinu i Buenos Airesu, s ciljem da diplomira na Harvardu.

Ipak, Milici Gligić roditelji nikad nisu platili ni marke školarine. Ova vredna devojka iz Srebrenice od 16. godine se sama bori za svoje obrazovanje.

– Moji roditelji me podržavaju i pomažu mi koliko mogu, ali školarina na stranim koledžima i univerzitetima, koja košta na desetine hiljada dolara godišnje, za njih je nedostižan luksuz – kaže Milica.

Odrasla je u čestitoj radničkoj porodici, uz majku medicinsku sestru, oca vozača, te brata i sestru.

Pre četiri godine izborila se za svoju prvu stipendiju. U žestokoj konkurenciji nekoliko stotina odlikaša iz cele BiH, nakon nekoliko krugova testiranja u Naconalnom komitetu UWC u Mostaru, dobila je mesto na Koledžu ujedinjenog sveta Pirsen u Kanadi.

– Želja mi je bila da nakon drugog razreda srednje škole u Srebrenici školovanje nastavim na Koledžu Red Kros Nordik u Norveškoj, ali te godine BiH nije dobila nijednu stipendiju za tu školu, pa sam se opredelila za Kanadu, koja ima najsličniji program – objašnjava Milica.

Na ovom, jednom od najboljih IB koledža u svetu, bila je jedna od najboljih u generaciji, pa je dobila punu stipendiju za Univrzitet Njujuork, koji osim u američkoj metropoli, ima studijske programe i u Abu Dabiju i Šangaju. U kineskoj metropoli, uz osnove lokalnog jezika, naučila je i da kuha tradicionalna kineska jela i stekla prijatelje iz svih krajeva sveta.

Zahvaljujući odličnim ocenama na prvoj godini studija i saradnji Univerziteta Njujork, sa univerzitetima u Berlinu i Buenos Airesu, Milica će školovanje nastaviti u Nemačkoj, a potom u Argentini. Puna snova, ali i svesna izazova, Milica ima ambiciozan cilj: da nakon školovanja u Evropi, Aziji i Južnoj Americi, akademski put završi u SAD.

-Želim da se fokusiram na pravo, a krajnji cilj mi je Univerzitet u Harvardu – kaže Milica.

U budućnosti sebe vidi u advokaturi, ili diplomatiji.

Iako ima punu stipendiju, za mnoge troškove, od džeparca do avionskih karata, mora sama da obezbedi novac. Tako je, uz zahtevne studije, u Šangaju predavala engleski deci kineskih biznismena, a u Srebrenici je, ovog leta, tokom raspusta, radila kao konobarica.

– Ne radim to samo zbog novaca, nego i da mi ne bi bilo dosadno. Naprosto, nisam navikla da budem besposlena – kaže Milica.

Koferi za Berlin su već spakovani, kao i planovi za „dobru organizaciju vremena“.

Pošto joj nemački nije „baš sjajan“, uz studije će se posvetiti usavršavanju ovog jezika, a već je rezervisala i posao u kuhinji jednog berlinskog restorana.

Predrasude

Još na koledžu u Kanadi Milica je studentima iz celog sveta bila interesantna zbog svog porekla.

– Svi su čuli za Srebrenicu, ali mladi i obrazovani ljudi o događanjima u BiH vrlo malo znaju. Često su me pitali, kako je moguće živeti u Srebrenici. Kada sam dovela grupu prijatelja iz Kanade i SAD kod sebe kući, nisu mogi da dođu sebi od čuda. Ovde smo izlazili do kasnih sati i bez straha šetali ulicama, što u mnogim američkim i kanadskim gradovima nije moguće – kaže Milica.

Blic.rs

(Visited 301 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments