Zdravo budući EVS-ovci! 

21 okt

Autor: Dalila Osmić

Nastojat ću kao bivši EVS-ovac na najbolji mogući način opisati vam ovu avanturu koja je bila nadasve nezaboravna.

Kao što antologijska stvar od Indexa kaže, da sam ja Netko potjerala bih sve vas studente na EVS, da doživite nešto novo, da promijenite sredinu, da upoznate nove kulture i tradicije, da se nadogradite lično i profesionalno.

Ukratko, EVS je program Europske komisije nazvan Erasmus+ koji daje priliku svim mladim ljudima za volontiranje do godinu dana u nekoj stranoj zemlji. Prvi korak ka apliciranju je naći sending organizaciju koja vas šalje i sklapa partnerstvo sa organizacijom koja će vas ugostiti. A ono što je najbitnije naglasiti jeste da su apsolutno svi troškovi pokriveni tokom cijelog volontiranja.

Moja priča je krenula, nakon pronalaska moje sending organizacije SOS – Hermann Gmeiner, kada sam počela aplicirati na različite EVS projekte diljem Europe. Puna dva mjeseca sam aplicirala, sastavljala motivacijska pisma koja su morala biti prilagođena zasebno za svaki projekat, naravno uz CV koji je bio samo dodatna forma u samoj aplikaciji.

Aplicirala sam na sve otvorene konkurse (http://www.youthnetworks.eu/), a ujedno tu je bila i oficijelna stranica sa svim EVS akreditiranim organizacijama (https://europa.eu/youth/evs_database )  kojima sam slala svoja motivacijska pisma i CV za svaki određeni projekat.

Od nekoliko odbijenih aplikacija, jedna je morala uroditi plodom, ni manje ni više nakon puna dva mjeseca apliciranja, dobila sam projekat u jednoj omladinskoj fondaciji u Istanbulu.

Projekat je trajao 11 mjeseci, radila sam u svojoj profesiji, u departmentu za odnose s javnošću u toj fondaciji. Provela sam godinu dana radeći sa izvanrednim ljudima, usavršavajući se lično i profesionalno. Stekla mnogo prijatelja i kontakata koji su ostali održivi i nakon završetka EVS-a. Nadogradila engleski jezik, naučila turski. Proputovala skoro cijelu Tursku, i kroz sve ovo što sam nabrojala odavno sam zaključila da mi je ovo bio najpametniji potez u životu.

EVS je nešto posebno, projekat koji je na takav način osmišljen da vam pruži toliko toga, da se samo možete nadograditi kao osoba koja neće biti ista nakon ovog projekta.

Ovaj projekat vas usmjeri, pokaže vam šta je to čime se želite baviti, donese vam mnogo vrijednih iskustava. Sad je na vama da li ćete odlučiti zgrabiti ovu priliku. Razmišljate? Nemojte, počnite tražit otvorene konkurse, sastavite motivacijsko pismo i CV i krenite. I još nešto bitno da naglasim, ako prvi put, drugi, treći i tako više puta ne dobijete pozitivnu povratnu informaciju na svoje apliciranje, ne posustajte ! Moja aplikacija je uspjela tek nakon petnaestog puta, i to na projektu koji nisam ni mogla zamisliti da ću ga dobiti. Imajte vjere, energije i nadasve kreativnosti u svom motivacijskom pismu koji će vas izdvojiti u toj hrpi papira.

Putujte, radite, učite, budite open-minded, a sve ostalo će se posložiti!

(Visited 115 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin