Završen 4. Poslovni izazov Zapadnog Balkana u Zagrebu

20 apr

„Poslovni izazov zapadnog Balkana” je takmičenje koje već četvrtu  godinu za redom okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon Beograda, Sarajeva i Budve ove godine grad domaćin je bio Zagreb,  a učestvovalo je 80 učenika iz 58 srednjih škola koje se nalaze u 40 opština u regionu zapadnog Balkana.

U nedjelju, 17. aprila, nakon niza aktivnosti za „razbijanje leda” i međusobno upoznavanje, učenicima je otkriven „izazov” odnosno zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će povećati broj korisnika telekomunikacijskih usluga u PIZB kompaniji.. Podeljeni su u 20 timova a u svakome se nalazio po jedan predstavnik svake zemlje.


U ponedjeljak, 18. aprila, timovi su razvijali svoje ideje, sastavljali biznis planove i kreirali prezentaciju. Na raspolaganju su imali informacije koje su pronašli na internetu kao i savete koje su im davali student – mentori.

U utorak su timovi, njih 20, predstavili svoje ideje u Hrvatskoj obrtničkoj komori pred članovima žirija, koji je izabrao najbolje ideje, te timove nagradio prigodnim poklonima.

Cilj ovog takmičenja je da motiviše učenike da razmišljaju proaktivno, budu preduzimljivi i svoje ideje sprovedu u djelo. Razvijanjem prezentacijskih i veština timskog rada imaju priliku da unaprijede i svoj preduzetnički duh. Također, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji Zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.


Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Balkan Trust for Democracy i Američke agencije za međunarodni razvoj. Veliku podršku pružile su i partnerske organizacije koje su organizovale regionalna takmičenja, i to: Socio-ekonomski centar iz Crne Gore, Omladinska informativna agencija iz Bosne i Hercegovine i Udruga Inicijativa i Grupa Zrinski iz Hrvatske.

(Visited 335 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments