Zašto učiti strane jezike i kako i gdje položiti međunarodno priznate ispite?

29 feb

Poznati njemački mislilac Johann Wolfgang von Goethe jednom je prilikom rekao: “Oni koji ne znaju ništa o stranim jezicima, ne znaju ništa ni o svom.” Ova izreka se posebno primjećuje kada su u pitanju poslovne prilike, jer ako ne znate minimalno dva jezika, poslovne prilike su Vam značajno manje, kao i mogućnost da Vi diktirate pravila.

Neovisno o poslu, poznavanje stranih jezika je nužno ako želite da se usavršavate, komunicirate sa turistima u svom gradu, putujete po svijetu, surfate po internetu i slično.

Šta god da danas odlučite da radite od presudnog značaja Vam je poznavanje stranih jezika. Tehnologija je omogućila određene prednosti kada je riječ o edukacijama, pa tako imate i razne online kurseve, Vaše je samo da se prijavite. Ako se ne možete „natjerati“ da pratite online predavanja, onda se prijavite na redovne kurseve koje organizuju akreditirani predavači.

U nastavku Vam donosimo 4 prijedloga gdje možete da se učlanite i naučite strane jezike.

1. Njemački jezik

Želite li da naučite njemački jezik onda su Goethe-Institut i austrijski ÖSD (Österreich-Schweiz-Deutschland) pravo mjesto za Vas. Ovi centri su akreditirani i diplome su priznate u svijetu. Nivoi za koje se polažu međunarodni ispiti su: A1-početnik, A2-ima bazično znanje (može da se sporazumije za osnovne stvari),  B1srednji nivo (može samostalno da komunicira), B2-srednji nivo (solidno znanje, mogu da upišu osnovne studije, često i master), C1akademski nivo (dobro poznavanje gramatike i vokabulara, nemanje nikakvih poteškoća u korištenju), C2-potpuna fluentnost.

Za studije u Njemačkoj, osnovne i master, dovoljno je imati položen  B2. Što se certifikata tiče, on se zove Goethe-Zertifikat  B2, a testiranje se organizuje svake tri sedmice.

U slučaju da želite da idete u Austriju, bolje je da polažete test na njihovom institutu, pošto oni sa više iskustva kažu da ponekad ne prihvataju njemački certifikat, već samo austrijski.

Detaljnije informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama instituta Goethe-Institut i ÖSD.

2. Engleski jezik

Ako želite da usavršite engleski jezik, međunarodno priznati certifikati se mogu dobiti polaganjem sljedećih ispita: IELTS General Training (opće znanje), IELTSAcademic Training (akademsko znanje). Ispit se polaže u Sarajevu (Zagrebu ili Beogradu), a tačni datumi polaganja se mogu pronaći na stranici British Councila.

Ispiti FCE (Cambridge: First), CAE (Cambridge: Advanced), CPE (Cambridge: Proficiency), BEC Higher (Business English-B1), BEC Preliminary (Business English-B2), BEC Vantage (Business English-C1), ILEC (International Legal English Certificate), ICFE (International Certificate in Financial English) mogu se polagati u Banjoj Luci, Bijeljini, Trebinju, Sarajevu ili Tuzli.

Dodatne informacije se, također, mogu naći na stranici British Councila.

3.Italijanski jezik

Ukoliko ste zainteresovani za italijanski jezik, polaganjem CILS ispita (Certificazione di Italiano come Lingua Straniera) možete dobiti  međunarodno priznat certifikat o poznavanju italijanskog, kao stranog jezika. Pored toga što je CILS certifikat priznat na teritoriji same Italije, on je priznat i u mnogim drugim državama svijeta.

Certifikat dodjeljuje Univerzitet za strane državljane u gradu Sijeni, a ovi ispiti su usklađeni sa pravilima CEFR-a (The Common European Framework of Reference for Languages), odnosno Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike, što znači da i u okviru CILS ispita postoji šest nivoa poznavanja jezika (A1, A2, B1, B2, C1, C2).
CILS ispit se može polagati jedino na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci, na Katedri za italijanski jezik, kod profesora Russia.

4.Francuski jezik

Francusko Ministarstvo obrazovanja i visokog obrazovanja nudi širok raspon certificiranja u francuskom jeziku (diplome i testovi) za vrednovanje znanja francuskog jezika, počev od početnog do naprednih nivoa. Ponuda je prilagođena svim uzrastima i svoj publici. Usklađena je kroz 6 nivoa CECRL-a (Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike). Diplome DELF, DALF i DILF su nezavisne i ocjenjuju četiri jezičke vještine (usmeno i pismeno razumijevanje, usmeno i pismeno izražavanje). Potvrđena od ekipe stručnjaka za procjenu iz CIEP-a (Međunarodni centar za pedagoške studije), ova uvjerenja vrijede na neograničeno vrijeme, međunarodno su priznata i često ih koriste strana ministarstva, zadužena za obrazovanje.

U Bosni i Hercegovini zvanično postoje tri ispitna centra (Francuski institut u Sarajevu, Francuski institut u Banjoj Luci i Francuski institut u Mostaru ). 

DELF za svu publiku – Diploma iz francuskog jezikaDELF školski i junior – Diploma iz francuskog jezika (grupa: adolescenti u školskom obrazovanju), DELF Prim – Diploma iz francuskog jezika (grupa: djeca (starosti od 8 do 12 godina nivoa osnovne škole), DELF Pro – DELF Prim – Diploma iz francuskog jezika “profesionalna opcija” (grupa: osobe koje za cilj imaju inkluziju ili napredovanje u karijeri u Francuskoj ili u nekoj frankofonoj sredini)DALF –Diploma naprednog francuskog jezika.

Test poznavanja francuskog jezika ili TCF jedini je priznati test francuskih univerziteta, arhitektonskih škola i pojedinih visokih škola. Akreditovan je u Francuskoj od ministarstava obrazovanja, visokog obrazovanja, vanjskih poslova, kulture, zdravstva, unutrašnjih poslova, i, u inostranstvu, od europskih institucija i Ministarstva za imigraciju Quebec i kulturnih zajednica (MICC). Uživa međunarodno priznanje i upotrebu u 152 zemlje (univerziteti i visoke školske ustanove, francuski instituti, francuska alijansa, centri za jezike i stručna usavršavanja i dr.)

Ako ste neodlučni koji jezik da učite, razmislite koje su sve prednosti koje Vam se otvaraju ako usavršite jedan od ova četiri. Poznavanjem jednog stranog jezika otvara Vam se mogućnost da pričate o svojim idejama, izražavate svoje mišljenje u grupnim diskusijama, forumima pa čak i konferencijama.

Znanje je moć – tako da koji god jezik da odlučite učiti (neovisno od ponuđenih) sigurno će Vam koristiti.

Poslovnisvijet.ba

(Visited 1.963 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments