Zašto u avionima ne daju padobrane za slučaj avio-katastrofe?

27 jun

Mnogim ljudima, koji su bar jednom letjeli avionom, je sigurno padalo na pamet pitanje, zašto ne daju padobrane u slučaju pada aviona.

Za odsustvo padobrana u putničkim avionima, kažu, da ima nekoliko razloga:

1. Putnički avion je veoma sigurna i pouzdana mašinaRadi poređenja: vjerovatnoća da se pogine tokom leta iznosi 1:11 000 000, a u drumskom saobraćaju 1:5 000.

2.  Padobran je u takvim uslovima jednostavno beskoristan. Avion leti na visini od oko 10-12 km, brzinom 800-1000 km/h. U atmosferi je temperatura od -40 do -60 , razrijeđena atmosfera i praktično nema kiseonika. U takvim uslovima čovjek jednostavno neće preživjeti.

3. Svaki put kada avion uđe u zonu turbulentnosti, može da izazove paniku kod naročito osjetljivih putnika. A prisustvo padobrana može samo da pogorša atmosferu tokom ljeta i da let učini potpuno nepodnošljivim za neke putnike.

4. Najveća količina udesa se dešava prilikom polijetanja ili slijetanja aviona. U tom slučaju putnici jednostavno ne bi imali vremena  da upotrijebe padobran, jer na tako maloj visini, on jednostavno neće uspjeti da se otvori.

5. U trenutku nesreće ljudi su u panici, njima bi bilo jako teško da stave padobran i da organizovano dođu do mjesta odakle treba da skoče.

6. Imati veliki broj padobrana, za 100-500 ljudi, je veoma skupo. Avione tako opterećuju dodatnom težinom. Tako neće biti ni dovoljno mjesta za odlaganje prtljaga putnika. Pored toga, ovo bi podiglo cijenu avio karte, jer su cijene padobrana prilično visoke.

uspesnazena.com

(Visited 3.659 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments