Zašto stažirati i volontirati?

9 sep

Počnite što pre da stažirate ili volontirate! Leti ili tokom godine, ova stavka u CV-iju će vas odvesti brže do posla!

ZAŠTO?

Tradicionalno sticanje fakulteteske diplome predstavlja povod za savlje, dostignuće koje osposobljava pojedinca za samostalni zivot i bezboroj karijernih mogućnosti koje čekaju na svakom ćošku. Međutim, pronalaženje posla u trenutnim ekonomskim uslovima izgleda sasvim drugačije i predstavnja izazov posebno za studente i diplomce bez prethodnog radnog iskustva.

Doterivanje CV-ja i motivacionog pisma je svakako značajno u procesu apliciranja kako bi se kandidat što bolje predstavio i izdvoio u mnoštvu aplikacija, ali nije dovoljno. Naravno, pomoći ce vam i vannastavne ativnosti, kursevi, stručni programi i obuke, ali za dobijanje ozbiljne radne pozicije neophodno je prethodno stečeno radno iskustvo.

KAKO STEĆI PRVO RADNO ISKUSTVO?

Mnogi poslodavci uglavnom traže ljude koji već poseduju radno iskustvo. To se može činiti kao začarani krug, ali i za to postoji rešenje – stažiranje. Činjenica je da većina želi odmah da krene sa izgradnjom karijere i zamišljaju kako ih čeka „posao iz snova” ali stvarnost je malo drugačija. Ne brinite, doći ćete do željene pozicije, ali taj prces će verovatno malo drugačije izgledati i duže trajati od zamišljenog.

NAPRAVITE SVOJE IZBORE

Prvi i najlakši korak do zaposlenja, nakon završetka fakultet, jeste stažiranje. Kada govorimo o značaju stažiranja i iskustvu, ne radi se samo o primeni teorijskih znanja već i o sticanju samopouzdanja, novih veština, networking-a, i mozda čak najbitnije mogućnosti da na početku karijere shvatite šta zaiste želite da radite i ne gubite vreme – iznenadićete se koliko u praksi sve izgleda drugačije.

POSAO JE IZA STAŽIRANJA

Takođe, stažiranje neretko vodi do stalnog zaposlenja, naravno ukoliko se pokažete kao dobar kandidat. Svaki ozbiljan poslodavac će prepoznati potencijal stoga neće gubiti vreme na traženje novog kanditata ako je već zadovoljan vašim radom što se pokazalo kao dobra praksa za poslodavce i stažiste.

Nikada nije kasno za stažiranje! Ukoliko tokom studija niste imali vremena da se posvetite stažiranjU ili vam finansijske okolnosti nisu dozvolile da radite na neplaćenoj, ili skromno plaćenoj poziiji, ne znači da treba da odustanete. Studentski poslovi su svakakao dobar način da zaradite dodatni džeparac, ali takva iskustva vašem CV-ju neće mnogo reći poslodacu o vama, osim da ste vredni, ali takođe vas mogu prikazati i kao nedovoljno ambicioznim. Stoga ne gubite vreme, pokušajte da se organizujete i krenite da stažirate što pre. Ukoliko niste u mogućnosti da radite puno radno vreme, postoji veliki broj pozicija koje zahtevju angažovanje samo nekoliko sati sedmično.

Kakonaposao.com

(Visited 227 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments