Zašto nas putovanja usrećuju više nego sva materijalna blaga svijeta?!

23 feb

Stiklakafakravata.com

Za sve one koji često putuju ovo je sasvim dovoljno da im pokrene tok misli. I da ih verovatro natera da provere cene karata, smeštaj… Drugi će baciti pogled na neke fotografije. Treći će otići do suvenira… Četvrti će pustiti neki svoj video… Peti će izguglati destinaciju do koje odborojava dane.

Koliko samo jedno lepo sećanje može da popravi svakodnevne situacije! Eto tako putovanja usrećuju!

Putovanja nas usrećuju zauvek! Ni jedno putovanje ne može da se meri novom torbom i cipelama. Ni jedno putovanje nema vrednost kao novi automobil ili kuća!

Sve ono što kupite (materijalno) vas može usrećiti! I treba da vas usreći. Ali u vašem mozgu to vrlo kratko traje. Zadovoljstvo veoma brzo splasne i već ste spremni da fantazirate o novoj igračkici!

Nekad vam ne treba više od par sati da zaboravite da uopšte imate nešto novo!

Sreća je u putovanjima
Ono što je drugačije kod putovanja su doživljaji! Sve ono što doživite ostaje zauvek sa vama! Ostaju vam uspomene, Suveniri, Fotografije, Video snimci, Dnevnici… Sve to ima mnogo veću vrednost nego sav novac ovog sveta!

Istraživanje koje je sporevedeno na Kornel Univerzitetu, u državi Njujork, došlo je do zaključka da ovaj ciklični proces – rast zadovoljstva i sreće, stagnacije i ravnodušnosti prema materijalnim stvarima može biti opasan. Profesor psihologije Tomas Gilovič objasnio je da se nivo sreće povećava dok kupujemo nešto što želimo kao kada se spremamo za put.

Ali, u ovome je fora – nivo sreće značajno opada nakon kupovine, dok se sećanja na putovanja nastavljaju prisećanjem i prepričavanjem, što značajno utiče na hormon sreće i duže traje.

Pre nego što počnete da kukate kako nemate novca za putovanja, zapitajte se na šta ste sve to potrošili novac uzaludno. Koliko samo stvari imate koje vam uopšte nisu potrebne.

Da li znate da postoje načini da se uštedi novac. Da, čak i u Srbiji. Takođe postoji mnogo načina da putujete totalno besplatno!
Uzmite sećanja u svoje ruke i stvarajte ih onako kako vi želite! Ne dozvolite da vam drugi pokažu da ne možete. Pokažite vi njima da je moguće!

Na kraju, kada odete u penziju nećete se sećati tete na šalteru koja nije imala razumevanja za vas. Nećete se sećati svih onih obaveza koje ste morali hitno da završite. Nećete se sećati radnog mesta. Nećete se sećati mnogih kupovina koje obavljate rutinski…. Sve su to stvari koje se zaboravljaju! Ono što ostaje su uspomene!

Na vama je da ih stvorite i sačuvate! Isto je kao i sa ciljevima. Ako ne ispuniš svoje ispunjavaš tuđe. Ako ne napraviš svoje uspomene, zauvek će ti biti žao što što imaš tuđe!

 

(Visited 247 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments