Zašto je istina najbolji odgovor na trik-pitanja na intervjuima?

22 feb

Tokom intervjua za posao poslodavac će hteti da sazna sve o vašem iskustvu, karakteru i sposobnostima. Trik-pitanja će pokazati da li ste vi pravi kandidat.

Većina razgovora sadrži nekoliko krugova vrlo sličnih pitanja. Po pravilu, u prvi krug spadaju pitanja o iskustvu, bivšem poslodavcu, odnosu s kolegama na bivšem radnom mestu i motivaciji da se prijavite za posao. Drugi krug čine pitanja koja otkrivaju lične osobine i koncentrišu se na osobine potrebne za radno mesto na koje ste se prijavili, a u trećem krugu moraćete da odgovorite na pitanje zašto biste bili dobar kandidat za radno mesto.

Najčešća pitanja:

Recite nešto o sebi. Kakvo radno iskustvo imate, koje ste poslove radili?

Ne počinjite priču od rođenja i ne pričajte anegdote. Kratko istaknite najvažnije detalje iz poslovne biografije i veštine koje ste razvijali u slobodno vreme.

Zašto tražite novi posao? Zašto ste napustili bivše radno mesto?

Budite pozitivni, ne govorite ružno o bivšem poslodavcu čak i ako ste nezakonito dobili otkaz. Ako ste dobili otkaz, pokušajte da ga predstavite kao logičan kraj vaše karijere tamo i recite da je vreme za nove izazove.

Šta znate o našoj kompaniji, zašto ste se prijavili za ovaj posao? Šta želite da radite kod nas?

Pre razgovora obavezno se raspitajte o kompaniji. Dobar pristup bio bi: “Već neko vreme pratim vaš uspeh na tržištu i rado bih pomogao da se poveća prodaja”.

Kako podnosite rokove i promene iz sata u sat?

Ako ne funkcionišete u takvoj atmosferi, možda je bolje da to na neki način i priznate, ali – mudro. Recite da vam je važno da imate dovoljno vremena da se dobro pripremite, pa kad treba, možete da dođete i ranije.

Zašto bi trebalo da zaposlimo baš vas?

Osim obrazovanja i uobičajenog iskustva, možda imate i neki dodatni plus. I još nekom rečenicom pokažite da cenite kompaniju u kojoj se takmičite za posao.

Koliko imate dece? Planirate li da imate decu?

Ne pozivajte se na pravo da poslodavac ne bi trebalo da vas to pita. Ako imate četvoro dece, recite to, i istaknite da to neće negativno uticati na vaš rad. Dobar pristup je: “Organizovani smo tako da moj posao nikada nije trpeo zbog dece”.

Šta je vaša najveća prednost, a šta mana?

Vaša najveća prednost trebalo bi da bude preokretanje mana u svoju korist. Ako vam postave jedno od tih pitanja, odmah odgovorite i na drugo. Na primer: “Još nisam radila u programu koji koristi vaša kompanija, ali radila sam na ranijim verzijama i brzo se prilagođavam promenama”.

Koliku platu ste imali i koliku platu očekujete?

Poslodavac procenjuje koliko ste realni, ali i koliko malo vas može platiti. Dobra prilika da kažete: “Počela sam sa toliko-i-toliko i napredovala, tako da je poslednja plata bila…”.

Ekapija.com

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments