Zašto je ecstasy opasan?

9 feb

Glavni sastojak ekstazija je MDMA, tj. bijeli ili smeđi kristal sintetičkog porijekla. Gorkog je ukusa, topiv u vodi, otporan na svjetlost i toplotu. Ekstazi se pojavljuje u obliku tableta na kojima su utisnuti likovi iz crtanih filmova ili simboli automobilske industrije. Prosječna tableta sadrži 70 – 250 mg MDMA-a. Sastav i kvaliteta tableta na tržištu variraju. Ako je postotak MDMA veći, boba je “bolja“. Historijat je zanimljiv. Sintetizirala ga je njemačka tvrtka MERCK, a onda je zaboravljen. Iz izvještaja CIA-e 1950-ih jasno je da je korišten za brain-washing eksperimente, zatim kao lijek protiv pretilosti i masovno u psihoanalizi 1970-ih. Na velika vrata ulazi na klupsku scenu pojavom acid-house muzike 80-ih.

Ekstazi 2

 

Zašto ga ljudi uopće koriste?

Poslije dvadeset minuta u mozgu dolazi do povišenog lučenja dopamina i oksitocina, hormona odgovornih za stanje blaženstva i euforije, zbog kojih je i najpoznatiji po nazivu ekstazi. Nakon toga, slijedi stanje snažnog emotivnog i senzualnog prizvuka s povećanim osjećanjem brige i razumijevanja za druge. Dolazi do ukidanja inhibicija i povećanja komunikativnosti. Ukratko, osoba na ekstaziju sve voli i svi je vole, a gori od želje da to podijeli sa okolinom.

A ne bi trebali jer…

Izaziva mučnine, gubitak apetita, povišenu tjelesnu temperaturu, dehidraciju, povišen krvni pritisak, grčenje mišića, teškoće prilikom pokretanja vilice i otvaranja usta.

Uzimanjem velikih ili ponovljenih doza naglo se podiže koncentracija MDMA-a u krvnoj plazmi te se povećava mogućnost trovanja. Troše se sve rezerve dopamina i oksitocina, što vodi depresivnim i letargičnim stanjima nakon prestanka djelovanja. Opasnost se krije i u „nečistim“ tabletama koje osim MDMA mogu sadržavati toksične elemente. Dolazi do „havarije sivih stanica“. Da, to su one koje su potrebne za logičko povezivanje, zaključivanje i svakodnevni život.

Kako smanjiti štetne posljedice?

Osobe koje su ga odlučile koristiti trebale bi „zbaviti“ čisti MDMA, u obliku kristala. Potrebno je izbjegavati ponavljanje doza u kratkim intervalima. Važno je da se osoba opskrbi s puno tekućine i vitamina i omogući svome mozgu da obnovi zalihe ekstremno brzo potrošenih hormona. Po mogućnosti, bilo bi dobro da su osobe koje konzumiraju ekstazi okružene prijateljima.

Kako se „skinuti“?

Ekstazi 1

MDMA ne stvara fizičku ovisnost, ali zbog željenih efekata navika se stvara lako. U procesu odvikavanja  potrebno je izbjegavati mjesta ili ljude zbog kojih je moguće doći u iskušenje. Postoji toliko drugih načina da se kompenzira potreba za euforijom i empatijom, a da se pri tome ostane zdrav. Primjerice, možete uraditi neko dobro djelo – pomoći osobi u nevolji ili se zauzeti za nekoga ko je odbačen; biti revolucionar i pokrenuti neke male, ali velike promjene u svojoj školi, društvu ili mjestu; možete provoditi kvalitetno vrijeme sa svojom porodicom i predložiti nove zajedničke aktivnosti koje vas međusobno mogu povezati i zbližiti.

Uostalom, od MDMA se pravo oglupljuje.

*Ovaj tekst je dio materijala kNOw risks koji je nastao u okviru istoimenog projekta Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

 

(Visited 1.284 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments