Započela je Kampanja za veću zapošljivost mladih u BiH!

14 okt

U utorak 13.10. sa početkom u 12:00 h u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu započela je Kampanja za veću zapošljivost mladih u BiH koja je nastala kao odgovor na  činjenicu da je 63% mladih nezaposleno po čemu je BiH najlošija u Evropi. Pored nezaposlenosti poseban problem predstavlja neaktivnost mladih na tržištu rada, te izuzetno mali broj onih koji se na dodatne načine usavršavaju i razvijaju svoje vještine (prema istraživanju UN-a samo 25% ima iskustvo sa neformalnim obrazovanjem, 10% volontira i 7% mladih je član neke omladinske organizacije).

Prisutnim studentima i predstavnicima omladinskih organizacija i medija obratili su se partneri Kampanje:

  • Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH
  • Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencija za ravnopravnost spolova BiH
  • David Kramer, zamjenik direktora Ureda za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH
  • Nermin Kujović, predstavnik Fondacije Friedrich Ebert
  • Prof. dr. Lejla Turčilo, Fakultet političkih nauka
  • Jan Z. Kulenović, direktor Omladinske informativne agencije BiH (OIA)

Kampanja će trajati 40 sedmica i bazira se na novoj info platformi za osnaživanje mladih pod nazivom Hoću.ba. Riječ je o posebnom servisu za informiranje 500.000 mladih i onih koji rade sa njima, kojima nudi više od 3.000 korisnih informacija godišnje kroz čitav set komunikacijskih alata od modernog web portala www.hocu.ba, društvenih mreža, on line magazina za nastavnike, NVO-e i roditelje, video materijala pa do najava u elektronskim medijima, info radionica u školama, regionalnih prezentacija i dijaloga sa ključnim akterima i promotivnog učešća na drugim događajima za mlade.

Info platforma nastavlja desetogodišnju praksu informiranja mladih u BiH koju provodi Omladinska informativna agencija BiH (OIA) sa svojim Munja Inkubatorom, a sa ciljem osnaživanja, motiviranja i aktiviranja mladih u bh. društvu. Podršku za pokretanje Info platforme dala je Ambasada Švicarske u BiH uz pokroviteljstvo Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH i niza partnera.

(Visited 253 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments