Za vaše kreativne objave na Facebook-u uskoro biste mogli dobiti novac

6 maj

Facebook razmatra uvođenje tzv. ”staklenke za napojnice”. Tako će korisnici ove mreže, umjesto samo lajkova, dobivati novčane napojnice u zamjenu za dobre objave. Donacije bi se trebale prikupljati od pratitelja određenih sadržaja.

Portal The Verge doznao je kako Facebook provodi istraživanje u kojem pokušava pronaći načine na koje bi individualci putem ove mreže mogli zarađivati. Anketa nudi razne načine zarade uključujući staklenku za napojnice, brendirani sadržaj i slične metode. Ista ispituje korisnike bi li željeli da se uvede opcija ‘poziv na akciju’ koja će pratiteljima određenih sadržaja omogućiti da doniraju novac, te opcija ‘sponzorsko tržište’ kako bi korisnike spojio s oglašivačima.

Zarada po uzoru na YouTube, Twitch i YouNow

Nije sigurno namjerava li Facebook ove opcije učiniti dostupne baš svim korisnicima jer jezik ankete indicira da je usmjerena na verificirane korisnike (oni koji pored imena profila imaju plavu kvačicu). Anketu je primijetio korisnik relativno malim brojem pratitelja.

Facebook trenutačno ne nudi običnim korisnicima opciju zarade od objava. Postoje jedino opcije da objave sponzorirane od strane nekih brendova dijele verificirane stranice. Trenutno se testira i opcija reklamiranja unutar Facebook videa, a oni koji su objavili video putem tih bi reklama zarađivali.

Ovo nije prva društvena mreža čiji bi korisnici od svojih objava imali mogućnost zarade novca. YouTube je još 2007. lansirao program dijeljenja prihoda istaknutim korisnicima, kao i Twitch, streaming platforma za gejmere koja, osim ovog načina zarade, omogućuje partnerima da novac dobivaju od pretplata i prodaje. YouNow, također streaming platforma za mlade zarađuje novac ‘napojnicama i poklonima u digitalnom obliku koje fanovi poklanjaju zvijezdama.

Facebook želi ostati dominantna platforma za dijeljenje sadržaja u realnom vremenu

Interes Facebooka za monetizaciju dolazi usred borbe s Twitterom i Snapchatom, a s ciljem da ostanu dominantna platforma za dijeljenje sadržaja u realnom vremenu. Tako su početkom ove godine uveli i Sports Stadium, središte koje okuplja sportske fanove na kojemu oni u realnom vremenu raspravljaju o sportskim događajima, što je nekada bila odlika Twittera. Nedavno su korisnici mogli primijetiti i sve veću količinu live videa.

Brojne su kritike bile upućivane Facebooku jer zarađuje ogromne svote novca, a njegovi korisnici ništa. Hoće li se to s vremenom promijeniti, vidjet ćemo. Sigurno je samo da Facebook pod svaku cijenu namjerava poticati dijeljenje sadržaja s ove društvene mreže.

Srednja.hr

(Visited 325 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments