Za ovih 8 važnih koncepata web dizajna vjerovatno još niste čuli

2 jan

Ako želite da se bavite web dizajnom, nije dovoljno samo da naučite kako se upotrebljavaju  Photoshop, HTML 5 ili CSS-a. Uspjeh zahtjeva poznavanje dizajna korisničkog iskustva. Kao web dizajner vi ste spona između brendova i korisnika, odnosno kupaca.

Nažalost, većina web dizajnera ovo nauči na teži način, s iskustvom i vremenom. Ali ne mora da bude tako. Ako imate svijest i znanje o iskustvima korisnika, ovaj posao biće mnogo lakši. Da bismo vam olakšali, predstavljamo neke koncepte UX dizajna koje bi svi web dizajneri trebalo da poznaju.

Princip 7 ± 2

Kratkoročna memorija korisnika može da upamti samo pet do devet stvari odjednom, pokazala su istraživanja čuvenog psihologa Džordža  A. Milera. Zbog toga bi lista stavki u meniju za navigaciju trebalo da bude u tom rasponu – od pet do devet.

Svaka stavka preko toga može da ometa korisnike, jer prijeti opasnost da izgube fokus ili preskoče neku stavku s liste.

Pareto princip [80/20]

Ovaj princip navodi da 80% efekta svega što se radi proizlazi iz 20% uzroka. Ukratko, identifikujte 20% svojih posjetilaca  koji vam donose  80% od vaše ukupne prodaje  ili stope konverzija. A zatim se potrudite da napravite neka  značajna poboljšanja za njihovo korisničko iskustvo.

Pravilo tri klika

Pravilo tri klika kaže da nijedan sadržaj, niti bilo kakvi podaci na vašoj stranici ne bi trebalo da budu dalje od tri klika. Maksimalna daljina (neki je nazivaju i dubinom) na web stranicama trebalo bi da bude manja od tri klika, a također je važno da zadržite svoj nivo navigacije na manje od tri nivoa.

„Sljepilo“ za banere

Posjetioci zanemaruju na web stranicama sve što izgleda kao baner, čak ako to i nije stvarno baner. Razlog je jednostavan: navikli su da se na bočnim dijelovima ili na vrhu stranice nalaze baneri i reklame, koje ih ometaju i koje nisu ono zbog čega su došli na stranicu.

Ako želite da usmjerite njihovu pažnju na ovaj dio slike, izbjegavajte treperave, napadne banere, s jarkim bojama ili animacijama. Pokušajte da ga učinite što jednostavnijim, s malom količinom sadržaja, i da se baner uklapa u ostatak stranice, ako je to moguće.

Obrnuta piramida

Kada biste obratili pažnju na ponašanje prilikom potrage, shvatili biste da veći dio vremena prođe u skeniranju stranice i traženju samo pojedinih relevantnih informacija. Čitamo prvih nekoliko redova na stranici, zatim skrolujemo prema dole u potrazi za relevantnim ključnim rečima. Nakon toga napuštamo stranicu.

Obrnuta piramida je tehnika pisanja sadržaja, u kojoj predstavljate svojim korisnicima prvo najvažnije podatke, informacije i poruke, pokušavajući time da pridobijete pažnju. Isto načelo se može primjeniti za dizajn. Morate da privučete pažnju korisnika u prvom nivou dizajna, to jest na samom vrhu. Tih 600 piksela dizajna drži ključ vašeg uspjeha i odlučuje da li će se dizajn dopasti korisniku.

Pravilo dvije sekunde

Jednostavno pravilo tvrdi da svi odgovori, to jest reakcije na web stranice ili aplikacije ne bi trebalo da traju duže od dvije sekunde. Istraživanja platforme Kissmetrics pokazuju da čak 73% ljudi napusti stranicu ako se ona ne učita brzo, a 47% njih očekuje da se stranica učita za dvije sekunde ili kraće.

Budući da su korisnici interneta nestrpljivi, jasno je da neće čekati dugo na odgovore. Jednostavno će otići dalje na mjesto gdje mogu da dođu brže do informacija. Ova istraživanja su pokazala i da brže web stranice imaju manju stopu napuštanja i više konverzija.

Nemoj da misliš

Korisnici interneta ne žele da ulažu pretjerano mnogo energije i da misle; oni su nestrpljivi. Trebaju im brzi odgovori na pitanja ili će da odu dalje i pronađu drugu stranicu koja će im dati instant odgovor.  Zato bi dizajn trebalo da se usmjeri na jednu stvar, da ne opterećuje korisnike i ne tjera ih da odgovaraju na pitanja, niti da razmišljaju o tome gdje bi ono što traže moglo da bude, čim dođu na stranicu.

To  ponekad znači da ćete morati da stavite meni i na vrh i na dno stranice ili da uvedete  informativne ikonice ili opise.

Gutenbergov dijagram

Korisnici čitaju na određen način. U većem dijelu svijeta to je slijeva nadesno i odozgo prema dole. Gutenberg je podijelio prostor za čitanje u četiri dijela, gdje je primarno optičko područje koje privlači najveću pažnju gornji lijevi ugao, dok je terminalno područje koje dobija najmanje pažnje donji desni ugao.

To znači da bi svi najvažniji elementi trebalo da se nalaze u gornjem lijevom dijelu stranice.

Ako vas interesuje web dizajn i želite da to bude vaša buduća karijera ili dodatni izvor zarade, pogledajte šta vam daje profesionalna obuka za web dizajnera.

 

 

(Visited 263 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments