YEP predstavlja: Analiza modela socijalnog preduzetništva u BiH

28 dec

Na konferenciji „Socijalno poduzetništvo u Federaciji BiH“ koju je, uz tehničku podršku Projekta zapošljavanja mladih, u Sarajevu 16.12.2015 organizovao Federalni zavod za zapošljavanje, predstavljena je YEP publikacija „Modeli socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini“ koja je izrađena u saradnji sa Ekonomskim institutom Sarajevo.

Autori publikacije, doc. dr. Muamer Halilbašić, prof. dr. Jasmina Osmanković i Armin Talić dipl. dec. kroz publikaciju su dali osvrt na koncept društvenog (socijalnog) poduzetništva te predočili detaljnu analizu primjenjivosti tri karakteristična modela društvenih biznisa u kontekstu BiH: društvenih biznisa za radnu integraciju (WISE), zadruga te coworking prostora.

Pored teoretske podloge, Analiza počiva i na praktičnim rezultatima Programa lokalnih inicijativa koji je YEP implementirao u periodu mart 2014 – mart 2015. godine. Puna analiza ovog programa dostupna je na ovom linku.

U prezentaciji kojom je tokom Konferencije predstavio Analizu, prof. Halilbašić je naglasio osnovne razlike između tradicionalnog i društvenog biznisa, te fokusirajući se na ove posljednje, predstavio modele sa najvećim potencijalom za primjenu u BiH.

Puni tekst publikacije „Modeli socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini“ dostupan je na YEP web sajtu na gornjem linku.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: http://yep.ba/yep-predstavlja-analizu-modeli-socijalnog-preduzetnistva-u-bosni-i-hercegovini/

(Visited 325 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments