WHO potvrdila: Ovisnost o videoigrama je bolest

8 nov

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da je ovisnost o videoigrama prava bolest, pa će kompulzivni igrači koji dane i noći provode uz konzolu zaboravljajući jesti i piti, imati pravo na liječenje.

“Pošto smo konsultirali stručnjake iz cijelog svijeta i pomno proučili literaturu, odlučili smo taj poremećaj dodati na popis bolesti,” rekao je za AFP direktor odjela WHO-a za psihičko zdravlje Shekhar Saxena.

“Poremećaj videoigrica” uvršten je u 11. inačicu Međunarodne klasifikacije bolesti (engleska kratica ICD). WHO je definiciju poremećaja objavio još u januaru kada je najavio da će priznati tu bolest.

Taj je poremećaj ponašanje povezano s igranjem video i digitalnih igara za koje su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje unatoč štetnim posljedicama.

“Osoba igra toliko da zanemaruje druga središta interesa i aktivnosti, uključujući san i hranu”, rekao je Saxena. Oko 2,5 milijardi ljudi u svijetu danas igra videoigrice.

No, poremećajem je obuhvaćena tek “mala manjina” igrača, istakao je čelnik WHO-a, dodajući: “Ne kažemo da je svaka navika igranja videoigara patološka”.

Znanstvena zajednica je podijeljena u vezi s postojanjem poremećaja videoigara.

www.radiosarajevo.ba

(Visited 37 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments