Vještine bez kojih nećete moći da opstanete u budućnosti

18 maj

Obrazovanje kao da je još uvek fokusirano na konvencionalne stubove učenja: čitanje, pisanje, računanje, ali oni više nisu dovoljni…
Uz sve brži ritam napretka tehnoloških inovacija, potrebno je prilagoditi se novim zahtevima sveta oko nas kako bismo bolje uspeli na faksu, na poslu i opšte u životu.

Postoje li neke nove veštine kojima je potrebno ovladati kako bismo danas-sutra, u budućnosti, bili uspešniji ljudi?

Tekst ‘The Learning Curve’ navodi ovih 8 veština bez kojih nećete moći uspešno funkcionisati u svetu sutrašnjice. Stoga ih naučite samostalno, ako ih nećete savladati na fakultetu.

Liderstvo

Savremene teorije udaljavaju se od ideje liderstva koja kaže da snažni pojedinci moraju upravljati drugima, a sve se više okreću prema podsticanju saradnje, zajedničkog rada koji vodi ka zajedničkim ciljevima, zatim dostojanstvnog ponašanja čak i ako se ono ponekad ne slaže s klasičnom definicijom liderstva.

Komunikacija

Najkraće rečeno, bez obzira na jezik kojim govorimo ili sredstvo pomoću kojeg komuniciramo, učinkovita komunikacija temelji se na otvorenom i iskrenom deljenju informacija na način koji stvara međusobno razumevanje među svima koji u komunikaciji učestvuju.

Barijere koje je prilikom komunikacije najteže srušiti su one kulturološke, ali i psihološke (one vezane uz naše stavove, karakter). U ovim slučajevima aktivno slušanje je temelj bez kojeg teško da ćete postići konsenzus i konstruktivno komunicirati bez sukoba.

Digitalna pismenost

Digitalna pismenost je sposobnost i mogućnost upotrebe digitalne tehnologije kako bismo što brže pronašli, pregledali, pročitali i iskoristili informaciju i na kraju stvorili novu. Iskoristi nove mogućnosti upotrebe društvenih mreža kao što su Instagram, Snapchat, Skype, Twitter.

Emocionalna inteligencija

Ovaj tip inteligencije najčešće se definiše kao sposobnost primećivanja emocija, kako u nama samima tako i u drugima, mogućnost da ih razlikujemo, ali i iskoristimo u praktičnim situacijama. Ova je tema već ušla u brojne oblasti pa će tako studenti psihologije, sociologije i komunikologije, kao i marketinga, sigurno na svojim predavanjima čuti za nju, ali bitno je osim u teoriji, vežbati i sopstvenu emocionalnu inteligenciju i u praksi. U kombinaciji s dobrom komunikacijom, emocionalna inteligencija je temelj izgradnje i održavanja zdravih odnosa među ljudima, kako tokom studija, tako i kasnije u životu.

Preduzetništvo

Većina nas je upoznata s definicijom preduzetništva koja je povezana s poslovanjem, a  preduzetnika zamišljamo kao osobu koja pokreće sopstveni posao i voljna je rizikovati kako bi zaradila novac. Ali, odlike preduzetnika su takođe i kreativnost, strast, smisao za inovacije, bez obzira na sektor u kojem želite da ostvarite karijeru. Kolege koje se usmeravaju prema inženjeringu, marketingu, ekonomiji pa čak i agronomiji zasigurno će proći bar nekakvu temeljnu obuku iz preduzetništva, ali i ti je možeš proći volontirajući, ali i učestvujući u razvoju civilnog sektora.

Građansko obrazovanje

Danas se razdaljine među ljudima smanjuju zahvaljujući tehnologijama koje nam omogućavaju da uvek budemo u kontaktu, ali i zahvaljujući ekonomijama i političkim sistemima koji povezuju različita tržišta i različite zemlje. Svi smo mi građani ovog sveta stoga moramo raditi zajedno u najboljem interesu svih nas. Studenti političkih nauka ovde su možda malo bolje ‘potkovani’ od ostalih, ali ukoliko planiraš da se baviš ekonomijom, politikom, preduzetništvom ili dobrotvornim radom – bitno je da shvatiš širu sliku i naučiš bar osnove građanskog obrazovanja.

Studentskizivot.com

(Visited 938 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments