Visočki gimnazijalci proizvode i prodaju kozmetiku kako bi prikupili novac za ekskurziju

17 apr

Visočki gimnazijalci svake subote dolaze u školu gdje na sekciji sa profesoricom Amrom Hrnjić prave prirodne sapune, mehleme, kreme, labela.

Prodajom navedenih proizvoda učenici skupljaju novčana sredstva za ekskurzije učenicima koji nisu u mogućnosti da to putovanje obezbijede. Ideja o pravljenju proizvoda javila se prije četiri godine tako što je 50. generacija  učenika napravila projekat sa kojim su se pojavili na takmičenje „Kreditiraj-Volontiraj“ .

Nakon osvojene  novčane nagrade  krenuli  su sa novim projektima, a sa svojim proizvodima izašli su i na Privredni sajam „ZEPS“ u Zenici gdje su uspjeli zaraditi određenu sumu novca i otišli na dvije ekskurzije u jednoj školskoj godini. Proizvode je moguće kupiti prostorijama Gimnazije „Visoko“ ili na facebook stranici „Eko-Bros De Rama“. Svi proizvodi su isključivo rađeni od prirodnih sastojaka i omogućavaju kvalitetnu njegu  kože.

Njihova grupa nosi naziv „De Rama“ gdje Rama predstavlja naziv centralnog dijela Bosne i Hercegovine (područje Ze-do kantona). Sa druge strane eko proizvodi ne samo da su sastavni dio riječi ekologija i ekonomija nego doista nisu štetni  za okolinu. Njihov sastav je 100% prirodni pa stoga eko proizvodi ne samo da nisu štetni nego su i ljekoviti. Vrijeme je da se zapitamo za zdravlje i za okolinu.

Evo šta nude eko proizvodi:

•    U prosjeku sadrže 3-4 puta manje sastojaka i to samo onih koji su prirodni
•    Bez konzervansa su
•    Boje koje se dodaju su dijelovi ljekovitog bilja
•    Kao mirisi se koriste eterična ulja
•    pH eko sapuna je 8, što znači da imaju idealnu pH vrijednost za razliku od fabričkih koji imaju pH 10 (ovo je bitan podatak jer je sapun baza za proizvodnju većine drugih eko proizvoda)

Ove godine  prirodno izborno područje ima 20 učenika, od čega pet ne može ići na ekskurziju. Radi se o izvanrednom odjeljenu koje se sastoji isključivo od odličnih učenika i par vrlodobrih koji su učesnici brojnih takmičenja. Sve rade kao tim i u tome prilično uspijevaju. Kao što je prethodno rečeno sa radom su krenuli prije četiri godine i danas nastavljaju istim stopama nizajući nove uspjehe. Učešćem na start-up danu održanom 13.04.2017 u Zenici sa projektom pod nazivom „Ekstraktor“, koji  je predstavila Amila Alibegović,  sa timom su osvojili prvo mjesto i pokrenuli novitete u svome radu.

U prilogu pogledajte video o njima:

(Visited 373 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments