Vijeće mladih Županije Zapadnohercegovačke

13 sep

Vijeće mladih Županije Zapadnohercegovačke legalno je i legitimno predstavničko tijelo mladih u Zapadnohercegovačkoj županiji osnovano u srpnju 2015. godine, a u svojoj strukturi zapravo predstavlja legitimnu formaciju tri lokalne organizacije, točnije Vijeće mladih općine Grude, Posušje, te grada Širokog Brijega. Temeljna zadaća, kao nevladine organizacije fokusirane na sektor mladih, je advokatura statusa i položaja mladih naše županije, jačanje uključenja mladih u društveni život i osiguravanje njihovog potpunog informiranja, te posjedovanje skupnog ujednačenog stava mladeži prema svim relevantnim pitanjima.

11049649_1006042696086337_6135642074291563506_n-1

„Vjerujem kako sve visoko razvijene zajednice, čiji temelji počivaju na europskim humanističkim vrijednostima, njeguju, potiču, a na kraju krajeva i ulažu u adekvatnu zaštitu i predstavljanje mladih u njihovim lokalnim razinama. Upravo se tu krije važnost ovakvih organizacija, važnost postojanja legitimnih predstavnika jedne od najosjetljivijih populacija društva. U konačnici, ukoliko za mlade stvorimo pretpostavke kakve zaslužuju u svom odrastanju, obrazovanju i zapošljavanju, realno je očekivati da ti mladi ljudi u kasnijem razdoblju života na isti način vrate svojoj lokalnoj zajednici, tu ostaju, osnivaju obitelji i poslovne prilike za sebe i ostale.“ Izjavio je Martin Kondža, predsjednik Skupštine Vijeća maldih Županije Zapadnohercegovačke.

Organizacije koje okupljaju mlade, poput naših, u tom kontekstu imaju izuzetno važnu ulogu; prije svega tu su da vrše adekvatno zastupanje onih koji do sada nisu bili aktivno uključeni u donošenje odluka, tekuća živežna i politička pitanja, ili često nisu bili ni poželjni u takvim diskusijama, budući da smo društvo gdje se uz pojam mlad najčešće vežu pojmovi nestručan i neiskusan. Među onima sa kojima mi surađujemo uistinu je najviše onih koji imaju sjajne ideje i veliku volju raditi za dobrobit zajednice u kojoj žive.
Iz svega toga lako je iščitati različite prednosti postojanja Vijeća mladih ili općenito tijela koja zastupaju interese mladih, a u koja su oni aktivno uključeni.

Problemi

Iako naša zemlja ima siromašnu tradiciju statističkog bilježenja i demografskog praćenja stanovništva, ipak posjedujemo određene podatke o stanju u BiH, Federaciji, RS, žuapnijama i tome slično. Koristeći se takvim važećim podacima mogli bismo zaključiti da je stanje, što se tiče zaposlenja i načina života, u ZHŽ među najboljima u FBiH (za primjer možemo uzeti podatak o 1,6 zaposlenih na 1 umirovljenika). Ipak, realna slika je znatno drugačija; ZHŽ iako pri vrhu razvijenih sredina, dio je zemlje koja je među najsiromašnijima u Europi, te se nijedno ozbiljno gospodarstvo ne može zadovoljavati takvim negativnim demografskim i ekonomskim trendovima.

sastanak-s-ministricom-mikulic

Mladi ŽZH u tome nisu iznimka, i njihovi problemi kreću se u tim okvirima. Snažan ruralni egzodus, nezaposlenost, izostanak potpore nadležnih, obrazovanje… Sve su to gorući problemi ne samo ŽZH već cijele naše regije, a čini se da smo u jednom začaranom krugu iz kojeg se teško izvući. No, moramo tu na umu imati da mlade zbog takvih odluka ne možemo osuđivati; imaju pravo na dostojanstven i kvalitetan život, a ako im ova sredina takvo nešto nije pružila, sasvim je besmisleno očekivati da će ovo biti okoliš u kojem se žele razvijati i raditi. Egzistencijalne i društvene potrebe, čini se, jače su od emocionalnih veza s rodnim krajem. Borba protiv takvih problema, razgovori s nadležnima i nuđenje konstruktivnih rješenja jedan od razloga zašto uopće postoji naša organizacija i moramo se razvijati u tom smjeru da naš glas bude jači.

Strategijama razvoja treba definirati upravo ono o čemu smo govorili: jasne korake na određeni period iz raznih oblasti bilo da se govori o nezaposlenosti mladih, obrazovanju, aktivizmu mladih, sigurnosti, zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj brizi za mlade i sl. Nažalost ŽZH nema statergiju razvoja Županije prema mladima, ali neke od općina u sklopu svojih strategija razvoja imaju oblasti koje se tiču mladih.

sastanak-s-nacelnikom-opcine-ljubuski

Rezultati

Naš najveći rezultat jeste da smo povezali aktivne mlade ljude unutar Županije Zapadnohercegovačke i to nam je jedan od osnovnih ciljeva. Također smo razgovarali sa resornom ministricom gospođom Mikulić, čije Ministarstvo je i nadležno za mlade u našoj županiji, na poduzimanju konkretnih mjera vezanih za poboljšanje položaja mladih. Unutar ŽZH treba pokrenuti sektor za mlade koji će se direktno baviti pitanjima mladih, te također povećati iznose u proračunu za zapošljavanje mladih, aktivizam mladih i projekte koje mladi realiziraju. Uspostavili smo suradnju i sa Vladom ŽZH na čelu sa gospodinom Zdenkom Ćosićem koji je podršku i suradnju iskazao i na samom osnivanju naše organizacije.

U posljednje vrijeme razgovarali smo sa načelnicima općina i gradonačelnikom u ŽZH na temu kvalitetnije implementacije Zakona o mladima, konkretnim mjerama koje se poduzimaju ili treba poduzeti za poboljšanje položaja mladih, aktivizmu mladih, suradnji Vijeća mladih i lokalnih vlasti i sl. Nadamo se da će u budućnosti doći do formiranja Vijeća maldih u općini Ljubuški, jer su nama potrebne kolege iz Ljubuškog, a mislim da u svim strukturama Vijeća mladih, mladi iz Ljubuškog trebaju imati svoje predstavnike. Da krenemo navoditi aktivnosti lokalnih Vijeća mladih pojedniačno, od Posušja, Gruda i Širokog Brijega, bilo bi dugo. Kao organizacija nedavno smo posjetili Rehabilitacijski Centar Marija Naša Nada u Širkom Brijegu koji okuplja djecu sa poteškoćama u razvoju sa područja naše Županije.

Pred nama je Izborna Skupština i mnoštovo ideja. Sigurni smo da zajedno možemo napraviti puno toga!

(Visited 203 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments