Vijeće mladih općine Jablanica: Aktivni mladi doprinose svojoj zajednici

1 nov

Jedino zajedničkim aktivizmom i prepoznatljivom buntovnošću mladih situacija se može promijeniti i u sopstvenom dvorištu. Aktivizam mladih bitan je u svim segmentima društva, radi pronalaženja prostora u kojim će oni formirati svoju zajednicu, kvalitetnije obrazovanje, prilike za posao…

Jedna od omladinskih organizacija koja radi na tom polju u BiH je Vijeće mladih općina Jablanica.Vijeće mladih općine Jablanica je krovna omladinska organizacija u općini Jablanica, koje je osnovano u septembru 2014. godine.

jablanica_vm

Jedan od osnovnih zadataka Vijeća mladih, bez obzira na kojem je nivou registrirano jeste da jača sudjelovanje mladih u društvenom životu, kao i da poveća informiranost mladih, ne samo o njihovim pravima i obavezama, nego i o mogućnostima koje im se nude u radu s mladima i udrugama mladih.

Prvobitno, godinama su se bavili kulturom i omladinskim aktivizmom, nakon čega su se preregistrirali u omladinski kulturni centar, koje je kao takvo postalo ravnopravan član novo-osnovanog Vijeća mladih.

Trenutno, ono čini šest omladinskih organizacija sa područja općine Jablanica, a to su Omladinski klub „Pod istim suncem“, Centar za edukaciju „Narenta“, Međunarodni centar za djecu i omladinu „Fortis“, Udruženja mladih „Gazela“, Omladinska organizacija „Prenj“ i Omladinski kulturni centar „UrbanArt“.

Za 2015. godinu , Vijeće mladih uspjelo je osigurati sredstva iz budžeta općine Jablanica, odnosno budžetske stavke „Transfer za mlade“, koja su bila neophodna za nesmetano funkcionisanje članica Vijeća mladih. Pored toga, predložena sui dva člana komisije za dodjelu stipendija općine Jablanica, koji su potom i imenovani od strane općinskog vijeća.

Kako nam je rekao predsjednik Vijeća mladih Aldin Nezirić kroz razgovor, odnos mladih sa općinom Jablanica je dobar, no kada su pitanju iznalaženja financijskih sredstava za pojedine projekte , to ponekad predstavlja problem.

„Kada govorimo o odnosu Vijeća mladih i općine Jablanica, ono je uvijek bilo na zadovoljavajućem nivou, međutim način raspodjele i iznos sredstva koja općina Jablanica planira za budžetsku stavku „Projekti za mlade – LODmetodologija“ nije još uvijek na zavidnom nivou, upravo zbog nedostatka sredstava.“

Vijeće mladih će u budućnosti prvenstveno raditi ono zbog čega i postoji, surađivati sa lokalnim vlastima sa ciljem unaprijeđenja stanja u kojem djeluju omladinske organizacije u Jablanici. Prostor za ideje omladinske organizacije, članice Vijeća mladih, baš i nema dovoljno, s obzirom da ih nalaze i realiziraju uglavnom kroz projekte mladih, iz općinskog budžeta.

jablanica_vm2

Nadamo se da će se u budućnosti dati dovoljno prostora za ideje mladih, kao i potrebna financijska sredstva koje mogu samo postići dovoljan nivo motivacije među mladim ljudima, koji će dati kvalitetne rezultate. Mladi predstavljaju buduće nosioce promjena u društvu. Zato je neophodno posvetiti adekvantnu pažnju njihovim potrebama, stavovima i željama, kao i podršci razvoju aktivizma.

Više informacija o Vijeću mladih općine Jablanica, možete doznati preko emaila [email protected], kao i preko facebook stranica omladinskih organizacija koje čine ovo Vijeće mladih.

Autor: Dalila Osmić

 

(Visited 453 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin