Vedad Jusić: Politika je u nekim trenucima jednaka poeziji i po nadahnuću i po izvođenju

15 feb

Vedad Jusić iz Breze, trenutno obavlja funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća u ovoj općini, te je jedan od najmlađih na toj funkciji u državi. Vedad je rođen 1990. godine, završio je Gazi Husrev – begovu medresu u Sarajevu, a zatim i Filozofski fakultet, Odsjek za književnosti naroda Bosne i Hercegovine i komparativne književnosti.

vedad jusic2

Neki su se političari zaljubili u aplauze

Politikom se počeo baviti prije godinu dana, a odabrao je politiku jer, kako kaže, zanimljvija je i prespektivnija od savremene bosanskohercegovačke proze i poezije.

–    Istina, kako je to primjetio i Borislav Pekić, politika je u nekim trenucima jednaka poeziji i po nadahnuću i po izvođenju – kaže on.

Vedad kaže da ne osjeća bilo kakvu neugodnost zbog učešća u političkim zbivanjima svoje općine, iako je jedan od najmlađih u „svijetu starih“.

–    Biti predsjedavajući općinskog vijeća mnogo je veća obaveza nego privilegija. Biti političar nije naročito zahvalna djelatnost, jer politika vrlo često umije, kako kaže jedan književnik i pisac, biti polje u kome spostvene interese možete proturiti kao opće, a da vam pri tome pljeskaju. Neki su se političari zaljubili u aplauze, a neki narodi u političare – navodi Jusić.

vedad jusic1Iako je uspješan u obavljanju ove funkcije, on smatra da bi bilo tužno trošiti veliku energiju i vrijeme kako bi se izgradila politička karijera, te da u politici ne bi trebalo apostrofirati lični uspjeh i individualnu karijeru.

Mladi nevažan politički faktor

Vedad, također smatra da su mladi  nebitan politički faktor u našim zajednicama.

–    Ne znam da li je to nužnost ili izbor. Moja poruka mladim ljudima je da se ne bave politikom ukoliko su njihove potrebe zadovoljene trenutnim političkim tretmanom – kazao je on.

Autor teksta: Azra Kovačević

(Visited 1.065 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments