Utiče li uspoređivanje tinejdžera sa njihovim vršnjacima kao motivacija ili demotivacija?

4 aug

U razdoblju adolescencije samopoštovanje je vrlo nisko i krhko. To je razdoblje traganja za identitetom i razvoja ličnosti. U tim godinama, posebno u prvoj fazi adolescencije, mladi su izrazito nesigurni, njihova slika o sebi još uvijek nije izgrađena i često može biti narušena neprimjerenim kritikama. Često sebe procjenjuju: jesu li sposobni, uspješni, vrijedni i sl. Odgovori na ova i slična pitanja usko su povezani s načinom na koji se osoba vrednuje, odnosno sa samopoštovanjem. Upravo zbog toga što im je samopouzdanje krhko i narušeno, nije poželjno uspoređivati ih bilo sa braćom i sestrama ili sa njihovim vršnjacima. To može biti veliki udarac na njihovu ličnost, s obzirom da dolazi od vas koji ste ključne figure u njihovom životu.

index

Često je roditeljima u ovom razdoblju značajan školski uspjeh i to naglašavaju, dok mladi više vrednuju socijalne kompetencije i fizički izgled. S obzirom na to da su ukazivanje na pogreške i kritika neizbježan dio odgojnog procesa, potrebno ih je potkrijepiti prijedlozima drugačijih i poželjnih načina ponašanja te pohvalama uspjeha u područjima koja su mladima važna, ali ne i uspoređivanjem s drugima jer se može postići suprotan učinak.

 

Važno je da svog sina ili kćerku potičete u interesima i hobijima te da vrednujete njihov uspjeh u tim područjima kako bi i na taj način ojačali samopouzdanje i poboljšali vlastitu sliku o sebi. Mladima treba pružiti priliku da iskažu svoje talente i mogućnosti, budu uspješni u području koje smatraju važnim, ali i pokazati im da se njihov uspjeh prepoznaje i cijeni. Na taj način razvit će pozitivno mišljenje o sebi te će se lakše nositi s mogućim neuspjesima u  adolescenciji, ali i kasnijem životu.

 

Šta kažu mladi: Uspoređivanje mladih s vršnjacima djeluje demotivirajuće. Mi smo pojedinci, jedinstveni, nikome slični. (Nermana, 17)

 

*Ovaj tekst je dio materijala Uputstvo za „upotrebu“ tinejdžera koji je nastao u okviru projekta kNOw risks  Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

(Visited 183 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments