Uspješno završem Hackathon “Zajedno postižemo više” Banja Luka 2016

13 dec

Protekle sedmice Banja Luka je bila centar IT zajednice u Bosni i Hercegovini. Na 48 sati 60 mladih ljudi, 12 mentora i veliki broj uspješnih preduzetnika, profesora i predstavnika velikih IT kompanija prisustvovalo je Hackathonu “Zajedno postižemo više” Banja Luka 2016. Događaj ovog tipa je jedinstven na našim prostorima, a realizovao ga je IT klaster Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Cilj Hackathon-a bio je pružiti priliku mladima – programerima, dizajnerima, ekonomistima, marketarima itd. da osnaže i poboljšaju svoje znanje, nauče nove vještine, rade na stvarnim zadacima i projektima i da stvaraju dodatne vrijednosti za svoje okruženje.

img_6147

Timovima je na raspolaganju bilo 48 sati, kao i mentorska pomoć, a zadatak im je bio da kreiraju 12 društveno korisnih mobilnih ili web aplikacija. Nakon predviđenog vremena, svaki tim predstavio je svoju aplikaciju članovima žirija, a žiri je ocjenjivao po unaprijed određenim parametrima. Aplikacija je morala zadovoljiti tehnički dio, kao i da bude inovativna, dobro prezentovana i funkcionalna.

Pobjednički tim, ‘’Creative Five’’, kreirao je aplikaciju ‘’Scan to check’’ koja ima za cilj da skenira barcode na prehrambenim proizvodima i kupcu da informaciju o sastavu određenog proizvoda, a nagradio ih je naš zlatni partner, Telemach, sa 5 e-bike-ova, kao i Fondacije Dokukino sa šestosedmičnim učešćem u SIA programu.

Drugo mjesto pripalo je timu “5++” i njihovoj aplikaciji ‘’SOS Button’’ koja je namijenjena osobama sa poteškoćama u komunikaciji, a nađu se u stanju potrebe za hitnom medicinskom pomoći. Microsoft i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni I Hercegovini su nagradili ovaj tim sa članstvom u BizSpark programu za startup-e i Microsoft Lumia smartphone-ima.

img_6613

Treće mjesto po glasovima žirija osvojio je tim ’’Eleven’’, i njihova aplikacija ’’Volonter’’ koja je specijalizovana za volontere i organizatore volontiranja da se brže i lakše angažuju i organizuju, kako bi što efikasnije odgovorili na određenu potrebu. Ovaj tim nagradila je kompanija Lanaco sa pet Samsung Galaxy Tab-ova.

Specijalnu nagradu za ’’CSS’’tim koji je odgovorio na temuanti-korpucije, obezbijedili su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, pet laptop uređaja i kompanija Bit Alliance,pet stručnih praksi.

Osam timova nagrađeno je sa devet nagrada naših partnera, a poruka koju su mladi poslali iz Banja Luke jeste da zajedničkim radom, međusobnom saradnjom, spajanjem ličnih znanja i iskustava zaista postižemo više.

(Visited 234 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments