Uspješno okončana radna posjeta Komisije za koordinaciju pitanja mladih BiH

14 feb

Ministarstvo omladine i sporta ugostilo je od 10. do 12. februara 2016. godine predstavnike Komisije za koordinaciju pitanja mladih Bosne i Hercegovine, s ciljem intenziviranja buduće saradnje, kao i dalje razmjene znanja i iskustava u oblasti omladine.

Prisutne je pozdravila pomoćnica ministra za omladinu, Snežana Klašnja sa saradnicima, predstavljajući omladinsku politiku Republike Srbije i ukazujući na aktivnosti čija je realizacija planirana za naredni period. Uvodna sesija omogućila je i upoznavanje sa aktuelnim stanjem u oblasti omladine u Bosni i Hercegovini, te podstakla razgovor o mogućnostima za realizaciju zajedničkih aktivnosti.

U nastavku, gostima je predstavljen rad Fonda za mlade talente, a bili su u prilici i da razgovaraju sa predstavnicima Krovne organizacije mladih Srbije, Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada i Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade. Dodatno je otvoreno pitanje saradnje u oblasti sporta, te je Sektor za sport predstavio svoja postignuća, otvarajući prostor za saradnju u ovom polju.

Drugog dana posjete, predstavnici Komisije za koordinaciju pitanja mladih posjetili su Kancelariju za mlade Temerin, upoznajući se sa razvojem lokalne omladinske politike i radom lokalnih subjekata posvećenih boljem položaju mladih. Tom prilikom, ispred Opštine Temerin pozdravio ih je Đuro Žiga, predsednik Opštine.

U nastavku dana, delegacija je posetila i Volonterski centar Vojvodine, stavljajući fokus na dijalog o podsticanju volonterizma među mladima.

Razmjena iskustava i upoznavanje gostiju sa situacijom na nacionalnom i lokalnom nivou rezultirala je nizom ideja za dalji zajednički rad, koje su trećeg dana posete pretočene u Akcioni plan za 2016. godinu.

Radna posjeta Komisije za koordinaciju pitanja mladih realizuje se u sklopu postojećeg Memoranduma o razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, potpisanog 2012. godine u Sarajevu.

(Visited 222 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments