Uspješna priča ekonomistice i informatičara koji su počeli uzgajati ruske ovce

8 sep

Ekonomistica i informatičar Ivanka i Damir Lenac iz Zelina Mrzlovodičkog zaslužni su za to da na njihovoj farmi Queen Sheep u dolini Suha rečina živi, pase i zadovoljno raste 170 ovaca pasmine romanovska – janje se dva puta godišnje, a njihovo je meso iznimno ukusno upravo zbog ispaše.

U dolini Suha rečina, koja se prostire do podnožja nacionalnog parka Risnjak na 820 m nadmorske visine, smještena je farma Queen sheep. Na njoj je trenutačno 170 ovaca pasmine Romanovska koja potječe iz Rusije, točnije iz okolice grada Romanovo-Borisoglebsk (današnji Tutajev). Nastala je križanjem sjevernosibirske ovce i muflona, a naziva se još i carskom ovcom jer se navodno uzgajala i za carsku rusku obitelj Romanov. Za njihov dolazak u Gorski kotar zaslužni su ekonomistica i informatičar, Ivanka i Damir Lenac iz Zelina Mrzlovodičkog, koji su takoreći preko noći postali stočari. – Jednostavno, zasitili smo se posla kojim smo se bavili, željeli smo se maknuti iz ureda, od kompjutora i svakodnevne strke. Antistresna se činila jedino misao o proizvodnji hrane.

No, što uzgajati? Nas dvoje nemamo nikakvog iskustva u ratarstvu i stočarstvu, ali malo pomalo počeli smo istraživati i odlučili se za ovo drugo – kaže Ivanka. – S obzirom na to da su planinski pašnjaci nekad bili puni ovaca i koza, odlučili smo se za romanovsku ovcu koja je otporna na ove klimatske uvjete. Danas imamo dvije štale, a u planu su još dvije te jedna štala za Kindergarten, odnosno janjčiće. Ove ovce janje se dva puta na godinu, a svaka ovca može imati 4 do 6 janjaca. Što se tiče hrane, na izbor imaju više od 120 jestivih ljekovitih trava, no ona im nije dovoljna pa dva puta na dan dobivaju sijeno, a ujutro i žitarice – dodala je Ivanka. – U svakom stadu je po jedan ovan i on ima savršen tretman da bi bio uspješan u svom poslu, a uspješan je onaj dečko koji u svom haremu ima do 45 ženki – kroz smijeh će Damir. Ovce usto imaju svog nutricionista koji se brine o njihovoj ishrani pa im tako ekološki proizvođač iz Čakovca priprema dodatne obroke koji im najbolje odgovaraju. Romanovske primjerice trebaju malo više proteina, ne smiju jesti puno kukuruza pa im se onda daje više zobi.

Od bilja jedu gotovo sve, osobito ono koje je slađe, vole i lišće breze i koru drveta, borovnice, kupine, maline, osobito djetelinu. Hrane se dakle najboljom mogućom prirodnom hranom pa je i meso iznimne kvalitete koja se ne gubi ni kod janjaca od 38 kg, što je potvrdilo istraživanje Agronomskog fakulteta u Zagrebu, provedeno na uzorku od 100 romanovski ovaca. A još jedna odlika je da to meso nema karakterističan miris janjetine. Zahvaljujući ljudima poput obitelji Lenac ovce se opet šeću goranskim pašnjacima. Njihov cilj je izgurati goransku janjetinu iz zaborava i ponuditi svima kojima je stalo do toga čime se hrane namirnicu koja se zaista može nazvati ukusnom i zdravom. Uz to, Ivanka i Damir uspjeli su u svom naumu da mirovinu dočekaju u puno mirnijem, prirodnijem ritmu.

Jutarnji.hr

(Visited 532 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments