Upoznaj prave heroje – Muamera i David

9 sep

Početak nove školske godine je najbolje vrijeme za promoviranje mladih diljem Bosne i Hercegovine koji radeći zajedno grade bolju budućnost za sebe i svoje zajednice.

Kampanja Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) „Upoznaj prave heroje“ prati životne priče učenika iz Jajca, Nevesinja, Konjica, Donjeg Vakufa i Banja Luke, u kojima dokazuju kako se u BiH može živjeti bez podjela i ličnim primjerom boriti protiv njih, poštivajući sve vjere i nacije, gradeći neraskidive mostove prijateljstva, dječji iskreno. Mladi heroji se svojim aktivnostima i stavovima odupiru sistemu koji država nameće već više od dvadeset godina, i svima nam dijele lekcije o suživotu. Za njih ne postoje granice jer ruše sve barijere suprotstavljajući se ustaljenim govorima mržnje i segregacije u BiH.

”Ova kampanja je nastavak uspješne prošlogodišnje koja je ispričala pozitivne priče učitelja i nastavnika, pravih heroja koji svojim djelovanjem daju primjer ostalim pedagozima ali i cijelom društvu, kako stvoriti ambijent u kojem će se svako dijete u BiH osjećati zbrinuto, sigurno i naposljetku – bitno. Ovaj put su u fokusu učenici i studenti, budućnost ove zemlje, mladi ljudi od kojih sigurno svi možemo nešto naučiti” – izjavio je Peter Duffy, Direktor misije USAID-a BiH.

Rođeni ste u BiH. Navikli na govorancije o mržnji, podjelama, razlikama. Jednom ili više puta dnevno čujete onu “ma samo nek ne puca”? Ne mora biti tako!

Među nama postoje oni koji se zovu nekim novim klincima, koji žive, uče i rade za bolje danas i sutra u BiH. Spremni na nove korake, jer: “Nije bitno kako se zoveš, bitno je da si drug”, poručuju mladi iz Nevesinja i Konjica. Upoznaj prave heroje!

(Visited 212 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments