Upoznajte naše uspješne poduzetnice Ajšu, Lilijan i Almu!

8 maj

Njihov doprinos integraciji bh. zajednice širom svijeta prvenstveno se ogleda kroz uključivanje u obrazovni sistem zemlje-domaćina, brzo adaptiranje na saradnju i integraciju u novim zajednicama, te spremnost da pokreću nove inicijative i rade sa pojedincima/kama koji su isključeni iz društvenih i poslovnih procesa.

Niz je uspješnih primjera žena-poduzetnica iz BiH koje su ostavile veliki trag u kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj, Holandiji, Njemačkoj. Diaspora Invest donosi priču o njihovom povratku u BiH i investicijama koje su pokrenule u domovini.

Ajša Obarčanin se vratila iz Holandije te je uložila svoj novac i znanje u kompaniju MDG International, koju je osnovala sa svojim mužem Murisom Obarčaninom. Od male porodične firme MDG je narastao u izvoznika u Njemačku, Švedsku i Holandiju, a uz podršku USAID Diaspora Investa, uspješno su okončali aktivnosti treninga i obuke za rukovođenje ERP sistemima u proizvodnji. Oni dalje rastu, a Ajša je jedna od pokretača inicijative za formiranje Savjetodavnog vijeća investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Prije nekoliko dana u medijima širom Bosne i Hercegovine odjeknula je priča o Lilijan Sulejmanović. Riječ je o mladoj poduzetnici koja živi i radi u Velikoj Britaniji, a koja je nedavno, u saradnji sa lokalnim partnerima, pokrenula kompaniju “Te Ora” koja će proizvoditi energetske čokoladice za svjetsko tržište. Lilijan je nakon studija na Oxfordu i Harvardu, svoje znanje, iskustvo i kapital, uložiti u razvoj biznisa u Bosni i Hercegovini. “Te Ora” je jedna od kompanija-korisnica grant programa USAID Diaspora Invest.

Alma Čustović je direktorica kompanije BMT Engineering u Mostaru. Riječ je o mladoj kompaniji koja se nalazi u sastavu kompanije iz Švedske, koja izrađuje dijelove po konstrukcionoj dokumentaciji kupca, projektuju nove dijelove i izrađuju tehničku dokumentaciju. Više od 90% proizvoda izvoze u Zapadnu Europu i Skandinaviju. “BMT Enginnering” je također kompanija-korisnica našeg grant programa.

USAID Projekt “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH” podržava uključivanje žena u poduzetništvo. Njihovi korisnici grantova vode računa o punoj ravnopravnosti uslova na radu za žene i muškarce.

“Uključivanjem žena u biznis mi podstičemo iskorištavanje punog potencijala koje naša zajednica ima. Dijaspora to prepoznaje, a prepoznali su to i radnici/e kompanija čiji razvoj podržavamo. Učinimo da djelovanje na osiguranju ravnopravnosti žena u biznisu bude tema o kojoj ćemo razgovarati i na čemu ćemo raditi svakog dana”, navode.

Poslovnisvijet.ba

(Visited 224 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments