Upoznajte četiri utjecajne žene marketinga i medija koje ostvaruju kulturu promjena

10 maj

Globalna ekonomija zahtijeva bezbrojne perspektive, što bi u teoriji trebalo utihnuti bilo kakve diskusije o temama rodne ravnopravnosti i različitosti. Ali nedavni skandal sa tužbom za seksualno uznemiravanje u JWT-u pokazuje da, kulturološki gledano, agencije još nisu uhvatile korak s vremenom. I nisu agencije jedine. Marketeri, kao i medijske i tehnološke kompanije, moraju prilagoditi svoje razmišljanje za 21. vijek. Neki rade upravo to, predajući uzde vođama promjena čije vizije budućnosti se aktiviraju danas.

U posljednjih nekoliko mjeseci, dvije velike kompanije napravile su ključne promjene u svome vrhu. U novembru prošle godine, Michelle Lee se pridružila Condé Nast-ovom Allure-u, u potezu koji je uzdrmao svijet ljepote sa zamjenom urednika koji je učestvovao u osnivanju časopisa. Lee, bivša glavna i odgovorna urednica i direktorica marketinga za Nylon magazin, sada se bori da provede u djelo svoju viziju digitalno osvještenog brenda koji slavi raznolikost. Zatim, u januaru, DDB North America je poželjela dobrodošlicu Coca-Colinoj marketinškoj zvijezdi, Wendy Clark, koja sada u svojstvu CEO-a ima zadatak da unese novu živost u slavnu agenciju kroz dovođenje svježih talenata i osvajanje velikih poslova.

I druge kompanije imaju svoje vođe i hrabre planove. Predsjednica A+E Networks, CEO Nancy Dubuc, u februaru je pokrenula Viceland, napetu i hrabru novu mrežu koja cilja na milenijalce, a oja je nedavno ušla u VR partnerstvo sa Samsungom. Dubuc također užurbano osvježava A&E, History i Lifetime sa vrhunskom originalnom produkcijom. Na Dan sjećanja, A+E Networks će izvršiti simultano emitovanje ambicioznog remakea kultne TV serije Roots.

Naravno, nisu samo mediji i oglašivačke agencije na kušnji. Brendovi također pronalaze svoj put kroz transformaciju u društvene pripovjedače. I ta strategija nigdje nije izgledala tako glatko i nije provedena tako uspješno kao u slučaju General Electric-a, koji mlazne motore i elektro turbine čini cool. GE je na vrhuncu društvenog marketinga zahvaljujući inspirativnim novim ljudima kao što je Katrina Craigwell, koja je u martu unaprijeđena u globalnu direktoricu marketinških inovacija za GE Digital, odakle nadzire brend, kreativu, digitalni marketing i strategije plaćenih medija.

Ove četiri liderke predstavljaju budućnost oglašavanja, marketinga i medija. Na nedavnom okruglom stolu koji je A+E Networks organizovala u svom sjedištu na Menhetnu, podijelile su za Adweek kako one utiču na promjene i pozicioniranje njihovih kompanija za svijetlu budućnost.

Adweek: Jedna od stvari koja vam je svima zajednička je to da ste sve zamajci promjene. Voljeli bismo čuti više o tome kako ste pronašle svoj put.

Wendy Clark: Vjerovatno svi imamo neki skup vjerovanja ili stvari koje prakticiramo. Jedna od stvari koje sam naučila rano u svojoj karijeri je da nikada ne trebam smatrati ispod svog nivoa bilo kakav rad. To mi je poslužilo prilično dobro. Moj prvi posao nakon koledža je bio posao recepcionarke u oglašivačkoj agenciji. Danas, očigledno, volim da istaknem to, jer mogu se osvrnuti na našu agenciju i reći da sam radila svaki posao. To je svakako nešto što me vodilo.

Katrina Craigwell: U ovoj fazi moje karijere, otkrivanje je i dalje dio puta, tako da još uvijek otkrivam gdje leže moje strasti. Kako ukomponovati PR, društvene medije, oglašavanje i marketinške strategije da pomognete poslovanju?

Nancy Dubuc: Učila sam vrlo rano, još kada sam bila asistent produkcije i radila svaki posao, od nošenja baterija do pravljenja sendviča sa džemom i kikiriki puterom. To mi je definitivno poslužilo u ulozi CEO-a, jer onda shvatate svaki posao koji se odvija u zgradi i ne možete zalutati. Rekla bih da se na strani produkcije takođe naučite da se brzo prilagođavate promjenama. Ako se neko ne pojavi na snimanju, ili priča ne izgleda onako kako ste očekivali, bilo da se radi o prijenosu vijesti, bilo da se radi o dokumentarcu, ili o strukturiranom setu sa scenarijem, produkcija je uvijek u stanju fluksa. I to donosi jedan set disciplina u poslovno okruženje koji mi je od neprocjenjive vrijednosti.

Michelle Lee: Za mene je to bila moja radna etika. Uvijek se osvrnem na koledž kao na zaista ključni trenutak. Moja porodica u to vrijeme nije imala mnogo novca, tako da sam zapravo radila tokom cijelog fakulteta. Sva sam predavanja namjestila da budu noću, a radila sam po cijele dane. Oduvijek sam bila jako dobar pisac, i dobila sam posao za jedan nedeljnik. Bilo je to vrijeme prije interneta, tako da je jedan od mojih poslova bio da pišem termine filmova u novinama. Moja šefica u to vrijeme, koja mi je postala mentor, pružila mi je priliku. U početku mi je dala da pišem kraće priče. U narednih godinu dana ili tako, pisala sam priče za naslovnicu. Dakle, to je zaista bio taj trenutak za mene gdje sam shvatila da ako se zaista potrudite, možete napraviti velike stvari.

Wendy, ti si radila i na strani klijenta i na strani agencija. Koja je najvažnija stvar koju će agencije, a posebno DDB, morati da promjene kako bi bolje služili svojim klijentima?

Wendy Clark: Svako ko se odluči za karijeru u marketingu ili oglašavanju mora biti spreman na promjene. Mislim da je najdublja karakteristika poslovanja brzina. Kako bi vodili poslovanje i ispunili očekivanja bilo koga od vaših konstituenata, vaših klijenata, vaših potrošača, uposlenika, regulatora, bez obzira na to ko su, svi morate biti u stanju da se krećete brzo. Ali ne možemo to uraditi po cijenu kvaliteta priče i izlaza i radova koje stvaramo.

Katrina, šta je bio katalizator promjena u GE-u?
Katrina Craigwell: U GE-u se trudimo da budemo jednako inovativni sa našim marketingom kao što smo inovativni kod naših mlaznih motora, pa kada razmišljamo o tome kako da ponudimo i predstavimo svoj brend u 2016. godini, to znači da moramo da budemo spremni za nove platforme, za nove formate. Jedan od najdisruptivnijih dijelova našeg ekosistema bile su stvaralačke mreže i novi talenti koji su izrasli iz Instagrama, Snapchata, YouTubea.

Michelle, nedavno ste se priključili Allure-u nakon što ste bili glavna i odgovorna urednica i CMO časopisa Nylon. Kako ćete pomoći Allure-u da se nadmeće sa digitalnim sajtovima kao što je Into the Gloss?

Michelle Lee: U Nylon-u sam bila zadužena za sve editorijale i za svo nativno oglašavanje. Prije toga, imala sam svoju sopstvenu agenciju. Prema mom mišljenju, kada ste vlasnik sopstvenog biznisa postanete bolji urednik. Po mome dolasku, Allure je i dalje u velikoj mjeri bio usmjeren na štampu, te sam svima rekla da mi nismo urednici za štampu. Nemojte sebe nazivati urednicima časopisa, vi ste urednici brenda. Uzbudljivo je razmišljati o tome šta se dešava u digitalnom, u društvenom, u videu, i iskreno, uzbudljivo je razmišljati o tome šta se dešava u native oglašavanju.

Da li će biti poteza na e-commerce planu?

Mislim da hoće. Iz iskustva potrošača i korisnika, ako gledate tutorial o tome kako napraviti određenu frizuru ili makeup look, također želite da odmah nađete i kupite te stvari. Za mene se tu manje radi o poslovnim razlozima, a više o stvarnom korisničkom iskustvu.

Jedna je stvar ubjeđivati klijente, kupce i publike da se vaša kompanija transformiše. Može li iko navesti momenat kada ste morali svoj tim pridobiti za značajnu kulturološku promjenu?

Nancy Dubuc: Evoluirali smo Bio kanal u FYI. Evoluirali smo H2 u Viceland. A to nisu samo programske odluke. To su odluke koje utječu na prodaju oglasa, finansije, pravna pitanja, distribuciju, svakako partnerstva, da ne spominjemo programiranje i marketinga te trgovinu, operacije i sve ostalo. Jedna je stvar reći da ćemo uzeti jedan brend i promjeniti mu programiranje, pokrenuti nove emisije koje su nešto mlađe, ili malo više ovo ili malo više ono. Potpuno je drugačiji nivo promjene reći da ćemo uzeti jednu mrežu, da čemo otići u podružnice, i da ćemo je potpuno izmjeniti i fokusirati se na drugačiju publiku, na drugačiji način, tako što ćemo prije svega biti digitalni. To je puno promjena u kratkom vremenskom periodu.

Nancy, često govoriš o velikim potezima. Koje će od vaših tradicionalnih mreža ove godine proći kroz najveće promjene?

Nancy Dubuc: A&E će ove godine vjerovatno proći kroz najveću promjenu. Mnogo toga je reakcija na 10, 11 uzastopnih godina rasta, što je gotovo nečuveno u pogledu održivosti u linearnom TV-u. Imali su neke ogromne emisije koje su prirodno i organski u padu. U reality sferi, postoji emisija pod nazivom 60 Days In (60 dana u zatvoru) koja je u duhu kulturološkog pokreta oko reforme zatvora. Tu su neki upravnici zatvora koji rade sa volonterima koji će zaista otići u zatvor na 60 dana, a zatvorenici ne znaju da oni nisu optuženi zločinci. Dobijate dakle veoma jedinstveno iskustvo i veoma jedinstven pogled na tako nešto.

Katrina i Wendy, možete li reći nešto o stvaranju kulture promjena?

Katrina Craigwell: Imamo sreće u nekoliko aspekata. Imamo vizionarsko vodstvo. Mantra i modus operandi [potpredsjednice] Beth Comstock je inovacija i promjena. Linda Boff, naša CMO, našim timovima daje pokriće da budu u mogućnosti da rade to što rade. A tu je i određeni aspekt nepopustljivosti. Kada sam prvi put došla u GE, u jednom od prvih videa koji smo snimili koristili smo dronove sa specijalno namještenim kamerama kroz fabrike u zdravstvu i avijaciji. Dakle, tu je sama ideja o pozivanju fabrike koja ima veoma važan posao da napravi gasnu turbinu i dostavi je kupcu, i da im kažete: ‘Hej, ako vam ne smeta, mi bi da donesemo dron sa kamerom i letamo malo okolo.’ Prije četiri godine to je sigurno bilo teže za prodati. Naš posao je bio da osiguramo da smo komunicirali korist našim poslovnim partnerima. Sada su telefonski pozivi mnogo lakši. Na neki način smo bili u mogućnosti da sakupimo arhivu sadržaja.

Wendy Clark: Kultura je za mene amorfna stvar koju ne možete tek tako staviti na spisak. Ne možete reći: ‘Eh, u četvrtak ću se pozabaviti kulturom’. To je hiljadu akcija, to je hiljadu različitih misli i ideja, to je zbir svega što izlazi iz naše agencije, svega što dolazi u našu agenciju, naših klijenata, naših ljudi. Već smo uradili nekoliko stvari. Zaposlili smo neke ljude, i nastavit ćemo da zapošljavamo neke ljude. Radimo na nekim strukturalnim, internim promjenama koje se trebaju desiti. Osvojili smo pitch (Time Warner Cable, zatim Fiat Chrysler Jeep i Alfa Romeo) i to je bilo dobro. Imamo 2.000 saradnika u Sjevernoj Americi, a ja želim da izađem i upoznam i čujem sve njih. Ovo je, za mene, taktika za ono što nazivamo oživljavanje ikone. DDB je kultni brend, i posao nas koji danas nosimo ovaj brend je da ga predamo sljedećoj generaciji, i da ga ostavimo boljeg nego što smo ga našli.

Koja je tajna pozicioniranja vašeg brenda za slijedeću generaciju, istovremeno čuvajući njegovu jezgru?

Michelle Lee: Zadesilo se da je prvo izdanje na kojem sam radila u Allure-u bilo izdanje za 25. godišnjicu, tako da je to bilo vrlo emotivno vrijeme za doći, i osvrnuti se na prethodnih 25 godina, i zaista proslaviti, ali i istovremeno misliti o tome gdje želimo biti za narednih 25 godina. Želimo se obraćati našoj osnovnoj publici, ali također želimo da se otvorimo novoj publici. Odlični smo u preporučivanju proizvoda i govorenju svima ‘ovo su najbolji sastojci’, ali ja želim da vidim više ljudi. Ljepota je tako osobna stvar, i bez obzira da li ste tech poduzetnik, balerina, sportista, svako ima drugačiju priču o ljepoti.

Katrina, GE se bavi mlaznim motorima i elektranama. Kako korištenje društvenih platformi kao što je Snapchat pomaže transformaciju GE brenda?

Craigwell: U pitanju je činjenica da je GE prilično poznat, ali nije dovoljno shvaćen. Kako mi razmišljamo o novoj generaciji talenata? Kako razmišljamo o novoj generaciji ljudi koji će kupovati naše mašine, ali i naše digitalne usluge? Ljudi koji donose te odluke su danas prisutni digitalno – oni su na LinkedInu, oni su na Twitteru, oni pričaju i izmišljaju priče na sve te načine. Snapchat je možda mjesto na kojem se obraćamo našim budućim uposlenicima i talentima, a Facebook je možda jedno šire mjesto gdje se obraćamo našim dioničarima.

Sa kojim platformama i tehnologijama eksperimentirate?

Michelle Lee: Kada ramišljate o čitanju časopisa, svi obično imaju upaljene svoje mobitele, pa tako gledamo neke druge tehnologije koje pomažu da se premoste ta dva svijeta. Nekada tokom ove godine zaista bih željela uraditi jedno tutorial izdanje, gdje ćere na raznim stranicama moći doći do videa koji pokazuje tačno kako se nešto radi.

Nancy Dubuc: VR je očigledno proizvod kao stvoren za History, bilo da se radi historijskim znamenitostima, historijskim bitkama ili svjetskim spomenicima koji se doživljavaju na taj način. Trenutno ulažemo u kompaniju koja će na proljeće izaći u javnost [tehnološka kompanija Voke za live-event VR]. Mi ćemo biti trećinski vlasnik kompanije. Vrlo smo aktivni u korištenju podataka kao prodajnog alata. Ne bih rekla da je to nešto novo. U pitanju je zapravo način prodaje i ciljanja publike zasnovan na digitalu. Ne bih rekla da stvaramo nove tehnologije, ali stalno smo u potrazi za onim što je iza ugla, što se sprema, i načinima na koje ćemo primjeniti našu ponudu sadržaja, i kako svojim klijentima dajemo mogućnost da koriste tu vrstu tehnologija vis-a-vis naših brendova.

Isprobavanje novih tehnologija dolazi sa velikim rizicima. Koliko se ugodno osjećate u vezi s tim?

Nancy Dubuc: Pokrenuli smo kanale za koje ne znam da li će uspjeti. Smatram da morate praviti velike korake, da trebate ciljati na „zakucavanje“, pa čak i ako završite sa dvojkama i trojkama, na dobrom ste putu. Morate postaviti taj primjer za svoje zaposlene. Bit će padova. Apsolutno garantujem da neke od stvari koje pokušavamo neće uspjeti, ali to su stvari koje trebamo podići i slaviti jer smo ih pokušali.

Michelle Lee: Posebno kada re-inventirate brend, ne smijete biti tihi u vezi s tim. Jedan od primjera je to što je lice sa naše majske naslovnice [pjevačica FKA Twigs] neka vrsta netradicionalne zvijezde za Allure naslovnicu, i to je rizik. Ali, u isto vrijeme, to je rizik koji se isplati, jer mi prekrajamo brend, i važno je poslati snažnu poruku da ovo nije baš onaj isti Allure kakvog ga se sjećate.

Wendy Clark: Kao lider, dok razmišljate o tim odlukama, mnogo me je više strah ne donijeti odluku, nego što me je strah donošenja pogrešne odluke. Neodlučnost je apsolutni ubica za naše organizacije.

U SAD-u se trenutno dešavaju mnoge političke i kulturne promjene. Ako Hillary Clinton bude izabrana za predsjednicu, kakav uticaj će to imati na žene u biznisu?

Wendy Clark: Na ovu temu bih mogla mnogo pričati [Clark je neko vrijeme prošle godine bila savjetnik u kampanji Clintonove], tako da ću pokušati biti disciplinovana. Imam dvije kćerke i imam sina. Svako od njih ima isti genetski sastav i isto obrazovanje, a ipak moj sin pogleda i vidi 44 primjera koji mu kažu da bi mogao biti predsjednik ove zemlje jednog dana. A moje kćerke ne vide ni jedan. Ja čvrsto vjerujem da ne možeš biti ono što ne vidiš, a obzirom na to da imamo kandidata koji je tako sposoban, i koji je žena, za mene je to dupli pogodak. Mislim da bi se stvari suštinski promjenile, baš kao što smo vidjeli neke od promjena koje su došle od predsjednika Obame – rodne rasprave u poslovanju, u našoj zemlji, u našim školama i u svim našim institucijama.

Michelle Lee: Rekla bih da bi to bilo jako divno za moj posao. Mislim da se u konačnici mnogo ženskih medija vrti oko osnaživanja, a šta je više osnažujuće nego kada pogledate i vidite prvu ženu predsjednicu?

Nancy Dubuc: Već je imalo učinka. Na početku ove trke, imali ste žene na obje strane, i samo iz aspekta razgovora oko nesvjesnih predrasuda i dopadljivosti, to otvara oči. Čak i za žene koje su htjele negirati da se to događa, nesporno je da se događa.

Imali smo priliku vidjeti kontinuiran niz snažnih društvenih izjava o raznolikosti i razlikama u platama među spolovima. Šta ćete učiniti ove godine da svoja radna mjesta učinite inkluzivnijima i da vaše poslovanje više odražava ovu kulturu?

Katrina Craigwell: U GE-u, mnogo pažnje posvećujemo ženama u STEM poljima [akronim za science, technology, engineering and mathematics]. Prije par godina, naš kreativni tim; Andy Goldberg, naš kreativni direktor; i BBDO objavili su spot [Imagination] koji mi i dan danas izmami suze na oči, o djevojčici koja priča o onome što njena majka radi. I na kraju, ona kaže: „Moja mama radi za GE.“ Ovo se vezuje za ono šta bi značilo imati Hillary Clinton u Ovalnom uredu. Važno je da nastavimo gurati ono što vidimo. Važno je da nastavimo gurati ono što je normalno i stalno pomjerati norme. U isto vrijeme, Beth Comstock [je proglašena] za prvu ženu zamjenicu predsjednika GE-a. Za mene kao mladu ženu u mojoj karijeri, biti u mogućnosti da budem u uredu taj dan, i da vidim da se to desi, bilo je nevjerovatno.

Nancy Dubuc: Ja imam prednost da je ovo kompanija koja je oduvijek živjela i disala ovu kulturu, ovo pitanje i osnaživanje već dugo vremena. Ja sam jedna od rijetkih ženskih CEO-a koja je uzde preuzela od druge žene CEO-a [Abbe Raven, sada počasna predsjednica]. Dakle, to je bila snažna predaja štafete, ali s tim dolazi odgovornost, da budete sigurni da otjelovljujete to na svim nivoima kompanije, interno i eksterno. Jedan od načina na koji smo fokusirani na pitanje različitosti u Hollywoodu je kroz Broad Focus, Lifetime inicijativu kojom se osigurava da žene imaju mogućnosti iza kamere. Jedna od stvari na koje sam najviše ponosna je to da je kroz inicijativu Broad Focus, History dao zeleno svjetlo za seriju SEAL Team Six, a reditelj 1 epizode je žena. Mi smo raznolika kultura, raznolika zemlja, [sa] raznolikim političkim stavovima. Sve u vezi nas je melting pot onoga što mi jesmo, i to morate predstavljati kroz ljude koji pričaju priče. To je jedini način da unesete raznolikost u priču.

Wendy Clark: Mi imamo Better by Half inicijativu – našu inicijativu rodne ravnopravnosti, koju smo aktivirali na Međunarodni dan žena u martu, a na umu smo imali jednu poruku prema vani, a to je da talenat nema spol. To je jedna vrlo jasna izjava, a mi suštinsku vjerujemo da sjajan talent ne zavisi od vašeg spola. Ovo je jedna od mojih ličnih strasti, i mislim da mnogo ljudi od mene očekuje da ponesem ovu štafetu u kompaniji. Tako da aktiviramo nesvjesne predrasude, aktiviramo reviziju jednakosti, i očigledno je da oglašivačka industrije ima još duk put za preći dok ne bude mogla reći da istinski predstavlja tržište kojem služimo. Moramo zaista predstavljati pravu raznolikost sastava tržišta, i to je nešto čemu ćemo i dalje težiti.

Michelle Lee: I za mene je raznolikost veliki prioritet. Kada sam bila tinejdžerica i tek učila kako da nanesem šminku, čitajući knjige i časopise o tome kako se stavlja sjenilo ili nešto, jednostavno se nikada nije odnosilo baš na mene i mislim da je to frustrirajuće za mnoge žene. Da bi zaista služili našoj publici, imamo veliku priliku ne samo da im pružimo sjajne informacije, već i da pokažemo istinsku raznolikost, da pokažemo istinsku raznolikost modela, poznatih ličnosti, stvarnih žena.

Šta će biti najveći izazov za slijedeću generaciju lidera i kakav savjet bi im dale?

Nancy Dubuc: Vratila bih se na neuspjehe i rizikovanje. Postoji generacijski fenomen o tome koliko lajkova možete skupiti. Zabrinuta sam zbog sposobnosti za preuzimanje rizika, jer kada zaista napravite iskorak i snažno zamahnete, to obično nije dogovoreno, to obično nije nešto što se svima sviđa. To je sama priroda rizikovanja u njegovom korijenu. Nastaviti preuzimati takve rizike će biti od presudnog značaja za infrastrukturu naše zemlje, naše privrede, i za unapređenje svih naših poslova u budućnosti. To je ona stvar za koju svi smatraju da ne bi trebalo da radite: da razmislite dva puta.

Katrina Craigwell: Naporan rad je jako važan i on će vas dovesti do određene tačke. Nakon toga, sve se vrti oko odnosa i kvaliteti odnosa – i sposobnosti da se preuzimaju rizici, sposobnosti da se bezbjedno neuspije, i zajednički uspije. Sve to na neki način ovisi o povjerenju koje imate jedni s drugima, a posebno u doba društvenih mreža, gdje su neki od naših najdubljih odnosa možda na Snapchatu. Biti u stanju da postavljate prioritete u načinu na koji gradite povjerenje između vas, vaših kolega, vašeg tima, nadređenima, to je od iznimne važnosti za izgradnju kulture koja će vam omogućiti da svoj posao radite najbolje što možete.

Michelle Lee: Ostanite gladni. Vidim toliko ljudi koji dođu do pola puta u svojoj karijeri, i onda se osjećaju veoma komotno. Za mene, to je neka vrsta samrtničkog hropca. Morate se izložiti određenoj dozi nelagode da bi nastavili rasti.

Wendy Clark: Ja bih jednostavno rekla nešto što je zapravo staro vjekove. Sun Tzu, drevni kineski ratnik koji je napisao Umijeće ratovanja, rekao je da postoji pet osobina velikog vođe: hrabrost, brižnost, disciplina, pamet i pouzdanost. I te riječi su jednako tačne danas kao i u 15-om vijeku. To je nešto o čemu svaki veliki vođa može razmišljati, a u vremenima kada ste uspjeli ili niste, možete se osvrnuti na tih pet osobina i upitati se: Jesam li bila dovoljno hrabra? Je li mi bilo dovoljno stalo? Jesam li bila dovoljno disciplinovana? Jesam li bila dovoljno pametna? Jesam li imala dovoljno povjerenja? Tih pet stvari je bilo istinito za moju karijeru, i mislim da su te vrste trajnih osobina ono što će nositi sljedeću generaciju i generacije nakon nje.

Nancy Dubuc

Kao lider koji slavno podstiče svoje mreže da rave velike zamahe, predsjednica i CEO A+E Networks i sama pravi velike zamahe ove godine, pokretanjem Viceland-a, ulaganjem u virtualnu stvarnost (Viceland-ovo partnerstvo sa Samsung-om koje će stvoriti VR sadržaj za platforme obje kompanije, kao i udio u kompaniji Voke), i stvaranje originalnih sadržaja, uključujući remake Roots-a i Six-a, akcijske drame History-ja o SEAL Team Six. Dubuc je također posvećena izjednačavanju terena za žene. Lifetime je prošle godine pokrenuo Broad Focus, inicijativu dizajniranu da pomogne ženama iza kamera da razvijaju, kreiraju i proizvode sadržaj za Lifetime. Program je od tada proširen na sve A+E mreže. Broad Focus je raskrčio put za hvaljeno dating natjecanje Lifetime-a pod nazivom UnReal, koje će se ovog ljeta vratiti sa drugom sezonom, i koje će na ceremoniji 21. maja dobiti Peabody nagradu, prvu za Lifetime. Inicijativi Broad Focus se također pripisuju zasluge za pomaganje dovođenju žena na rediteljske stolice serijala Six, i serijala The Vikings koji radi History, ali i serijala Devious Maids na Lifetime-u. Lifetime je nedavno najavio i multiplatformni program The Fempire koji će okupiti jake, raznovrsne žene. Tu će biti uključene i Serena Williams, Janet Jackson, kao i projekat sa Selenom Gomez koji je još bez naslova. Dubuc zna da ne može odmarati na lovorikama Duck Dynasty serijala, a njeni instinkti su često tačni. Dubuc je ostavila svoj trag nedugo nakon dolaska na History kao rediteljica historijskog programa 2003. godine, kada je ubijedila mrežu da adaptira epizodu Modern Marvels u visoko cijenjeni serijal Ice Road Truckers. Dubuc je imenovana na Adweek 50 listu 2012. i 2013. godine. Dubuc je prošlog mjeseca na ceremoniji u Waldorf-Astoriji nagrađena sa Matrix nagradom 2016 godine koju je dodijelila organizacija New York Women in Communications.

Katrina Craigwell

Craigwell je postala katalizator u transformaciji General Electric-a u digitalno-industrijsku kompaniju za sljedeću generaciju kupaca i zaposlenih, nakon što je upregnula moć društvenih medija i oživjela koncept vizualnog pripovijedanja. GE je na Instagram-u bio od samij početaka, udružio se sa influencerima na Vine-u i YouTube-u, a sada eksperimentira sa virtualnom stvarnošću. Kompanija je također posvećena promociji žena u STEM poljima. U martu, Craigwell je unaprijeđena u globalnu direktoricu marketing inovacija i odgovorna je za vođenje brenda, kreative, digitalnog marketinga i strategije plaćenih medija za GE Digital. Craigwell također uključena u „reverse mentoring“ program GE-a, u kojem uposlenici koji su iskusni sa društvenim mrežama drugima prenose svoje znanje. Prije dolaska u kompaniju prije pet godina, Craigwell je radila za agenciju za društvene mreže Attention, gdje je radila s klijentima među kojima su bili CNN i The Guardian. Prošle godine, proglašena za jednog od Adweek-ovih mladih influencera (Young Influentials) i uvrštena je na Adweek 100 listu.

Michelle Lee

Nekadašnja glavna i odgovorna urednica i CMO biblije za milenijalce, časopisa Nylon, nova glavna urednica Condé Nast-ovog Allure-a je itekako svjesna da ako želi da se takmiči sa digitalnim novajlijama kao što su Refinery29 i Into the Gloss, ovaj izdavač će morati da osnaži svoju digitalnu platformu, gradeći svoj e-commerce, brendirani sadržaj i video biznisa, među ostalim prioritetima. Iskustvo koje Lee ima u modi (pomogla je pokrenuti CosmoGirl.com u Hearst-u, radila je kao viša urednica u Condé-ovom Glamour-u i pisala je za mnoštvo publikacija, uključujući Cosmo i Elle) i iskustvo direktorice za sadržaj i strategiju u agenciji Magnified Media, stavili su je u odličnu poziciju da ponese ove promjene. Od dolaska u Allure prošle jeseni, uspostavila je svoj urednički tim, uključujući i nove direktore za modu i dizajn, a ako je suditi po izgledu posljednjeg izdanja Allure-a, promjene su dobrano na putu. Na naslovnici majskog izdanja Allure magazina je britanska pjevačica FKA twigs, koja, kako Lee kaže, predstavlja istinsku originalnost i kreativnost.

Wendy Clark

Otkako je preuzela poziciju CEO-a prošlog januara, Clark nije gubila vrijeme u preoblikovanju DDB North America, te je dovela kao klijente Time Warner Cable, Fiat Chrysler Jeep i Alfa Romeo, te je izbacila Super Bowl oglase za Jeep i Skittles. Također je proširila odjel strategije u središnici kompanije u New Yorku sa pet ključnih radnika, te je pojačala kreativni tim sa tri izvršna kreativna direktora, od kojih su dvije žene. Clark je predata pitanju rodne ravnopravnosti. U martu, pod vođstvom Clark, agencija je napravila globalnu kampanju Talent Has No Gender (Talent nema spol) za Međunarodni dan žena. U srčanom govoru na nedavnoj Transformation konferenciji 4A u Miamiju, Clark je pozvala agencije da ne miruju kada je u pitanju diskusija o rodu i raznolikosti. Clark je došla u DDB sa rijetkim uvidom u klijentovu stranu oglašivačkog posla, nakon što je držala uzde marketinga u Coca-Coli u prethodnih sedam godina, a nedavno i poziviju SVP-a za Global Sparkling Brand Center. Prije Coca-Cole, Clark je provela četiri godine u AT&T-u kao SVP za oglašavanje. Pristupanje DDB-u označava povratak Clark u svijet agencija. Prije svojih godina u AT&T-u, bila je SVP i direktorica službe za rad s klijentima za GSD&M.

Media-marketing.com

(Visited 276 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments