Upoznajte aktivisticu Ivanu Barać: “Mladi su promjena koja nam je potrebna”

20 feb

Ivanin prvi susret sa omladinskim radom bio je kroz Školu dobre volje, program podrške deci u učenju. Kao volonterka, a kasnije i koordinatorka ovog programa shvatila je koliko je rad sa mladima ispunjava i kako je upravo to nešto čime u budućnosti želi da se bavi. Veruje da je omladinski rad važan zato što mladima daje priliku da iskažu svoje potrebe i interesovanja, da budu primećeni i da se njihov glas čuje.

Kroz bavljenje omladinskim radom imala je priliku da čuje različite životne priče, da radi sa mladima različitih uzrasta, interesovanja i želja, da pruži podršku onima kojima je neophodna, ali i da posmatra sa strane kako mladi jedni drugima pomažu. Iz svega ovoga, Ivana je naučila da bolje sluša, da prihvati da neke stvari ne može da promeni i da se trudi da razume i podrži mlade u svakoj prilici, čak i onda kada se ne slaže sa njihovim odlukama.

Na početku izazov joj je bio informisati mlade o omladinskom radu i svim programima koji su im dostupni s obzirom da često ne znaju šta im je sve na raspolaganju i kako mogu da se uključe u različite aktivnosti i programe. Najvećim uspehom smatra to što mladi sa kojima radi u njoj vide podršku, kao i to što su spremni da rade na svom razvoju, ali i na razvoju i unapređenju zajednice u kojoj žive. Svoj doprinos lokalnoj zajednici vidi upravo u radu sa mladima, pošto veruje da su oni ti koji svojim idejama i aktivnostima menjaju okolinu na bolje. Najponosnija je kada vidi da mladi sami menjaju ono što im ne odgovara, da su samostalni i da svoje ideje sprovode u dela.

Baveći se omladinskim radom naučila je dosta toga i stekla je prijatelje iz raznih krajeva sveta, a kroz brojna očekivana i neočekivana iskustva počela je i sama da se menja na bolje. Ivana veruje da je važno naglasiti ulogu mladih u omladinskom radu i sve načine na koje oni doprinose zajednici, menjaju je i kroz to usavršavaju sebe, a samim tim i razvijaju omladinski rad.

Informacije o Somborskom edukativnom centru pogledajte ovdje.

Napor.net

(Visited 142 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments