Umjetna inteligencija stvorila je nova zanimanja i nova radna mjesta

4 okt

Umjetna inteligencija (AI) kod nekih kao što je Elon Musk budi negativne konotacije, posebno iz razloga što može nadmašiti čovjeka i samim time zamijeniti poslove koje obavlja. Ali, u praksi zasad nije tako, AI nudi priliku i otvara radna mjesta, što se zorno vidi iz činjenice da su zahvaljujući njoj nastala tri posla koja prije nisu postojala.

Naime, riječ je o radnim mjestima koja se tiču modelara informacija (eng., information modelers), stratezima za pojašnjavanje (eng., explainability strategists) i menadžerima za usklađivanje etičnosti (eng., ethics compliance managers). Svi ti novi poslovi novog imena neko će vrijeme teško biti prevedeni na adekvatan način, ali kad se uhoda cijela AI priča, govorit će se o njima kao o bilo kojem drugom poslu koji je danas aktualan i raširen.

Zadaće svakog od ta tri mjesta su jasne već ih samog imena. Modelari informacija zapravo su svojevrsni treneri, koji će pomoći da AI shvati ljudske karakteristike i bolje ih oponaša. To će moći kroz interakciju s ljudima, koji su im zapravo model ponašanja. Dakle, oni će modelirati informacije na adekvatan način te pomoći da AI bude što ljudskija.

Stratezi za pojašnjavanje su pak zaduženi za “teorijski dio”, kao svojevrsni profesori za AI. No, neće podučavati umjetnu inteligenciju već ljude. Oni su kao most između tehnološkog i rukovodećeg dijela. Kad AI postane spremna za implementaciju, stratezi za pojašnjavanje će obaviti svoj dio posla te naučiti sve odgovorne kako raditi s AI, aplikacijama koje dolaze s njom…

Menadžeri za usklađivanje etičnosti zapravo su osobe koje održavaju kompletni sustav. Nakon što je AI prihvatila norme ponašanja, implementirana je i spremna za korištenje, slijedi i treća kategorija u lancu, koja održava situacija u okvirima dozvoljenog. To znači da će održavati situaciju u kojoj AI jest alat koji nam pomaže u svakodnevici, a ne alat koji bi se moglo iskorištavati da čini nešto neetično.

www.posao.hr

(Visited 79 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments