Umjesto starleti predstavljamo Aleksu – najboljeg matematičara svijeta!

12 feb

Na 56. Međunardnoj olimpijadi iz matematike, održanoj na Tajlandu, Kikinđanin Aleksa Konstantinov osvojio je zlatnu medalju.

Kikinđani su s razlogom ponosni na svog Aleksu. U najjačoj međunarodnoj konkurenciji, Kikinđanin Aleksa Konstantinov, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, bio je i nauspješniji. A put do zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi Aleksa je zapravo započeo u kikindskoj Sonovnoj školi “Sveti Sava”, kada ga je matematika očarala.

“Moja ljubav prema matematici započela je još u osnovnoj školi, a tu ljubav razvijala je profesorka Desanka Čelepnik. Puno je radila na mom uspjehu, postavila je prave temelje mog znanja i zbog toga sam joj neizmjerno zahvalan”, priča nam Aleksa.

Predan rad u beogradskoj matematičkoj gimnaziji, uz veliku podršku i podstrek profesora, donio je, prije svega Aleksi i njegovoj porodici, veliko zadovoljstvo i oficijelne nagrade. Pripreme za samo takmičenje su konstantne, to kako kaže Aleksa, nije obaveza – već ljubav prema matematici.

„Nama matematika nije obaveza, već ljubav i strast, najljepša zanimacija. Treba stvarno spoznati ljepotu matematike kao prelijepe nauke. Na taj način, nama pripreme za takmičenja ne padaju teško, mi to radimo svakodnevno.“

Iskustva sa Tajlanda i sa samog takmičenja su za čitav život. A onda, i saznanje da ste – najbolji.

„Samo sam čekao da budu povučene granice za zlatnu medalju, ali kada je rezultat bio i zvanično saopšten bio sam presrećan. Mislim da je to veliki uspjeh za mene“, emotivno nam utiske iz Tajlanda prepričava najbolji matematičar-srednjoškolac na svijetu.

Možda je zlatna medalja siguran znak da će Aleksa, baš kako je i poželio, svoje školovanje nastaviti u Bostonu, na Univerziteti IMT. Pričao je o tome sa svojom profesoricom Sonjom Čukić koja ga je bodrila da zlatna medalja olakšava upis. Vjerovala je u Aleksu, a Aleksa je to dokazao na najljepši mogući način.

Nakon srednje škole, Aleksa će otići tamo gdje će dobiti najbolje uslove za obrazovanje i život. A život je tek pred njim. Gde god to bilo, Aleksin izbor je – matematika.

Slobodnijimediji.com

(Visited 219 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments