Umjesto grbova i slika svetog Save, u školi su se našle stvari prave

1 apr

Skriveni kurikulum jačanja nacionalnog i religijskog identiteta djece u školama u BiH i nije toliko skriven. Za one koji znaju gledati i čitati između redova vidljiv je čim uđete u školu i malo bolje osmotrite enterijer. Vjerski i nacionalni simboli su tu kako bi svaki dan uzgajali i kod djece po izlasku iz škole ustoličili što čvršći, jasniji i čišći nacionalni i(li) religijski identitet.

Osnovna škola Vladislav Skarić u Sarajevu kreativnim uređenjem stepenica pokazuje da djeca pak pored nacionalnog ponosa i snage religijskog jedinstva trebaju i mogu u školi usvojiti i još neke vrijednosti. Ispisujući formule iz fizike, hemijska jedinjenja, pravopisna pravila, dječje pjesmice te životne mudrosti na školske stepenice, ova škola svojim uređenjem enterijera pokazuje da su znanje, poštovanje, mudrost, radost i igra vrijednosti i principi koje djeca u školi trebaju da usvoje. Sve više nacionalnog, a sve manje racionalnog odgoja i obrazovanja djece u školama razlog su za oduševljenje autora ovog teksta dekorom koji upućuje na znanje, rad, marljivost, posvećenost te opće humanističke vrijednosti.

Meho Pirić, direktor Osnovne škole Vladisav Skarić, za Školegijum je kazao da su ideju preuzeli od druge škole, ali da su je proširili i dopunili formulama iz fizike, hemijskim spojevima, pravopisnim pravilima, dječjim pjesmicama te raznim životnim mudrostima. Istaknuo je da su za ovu akciju dobili brojne pohvale.

 

Skolegijum.ba

 

(Visited 444 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments