Udruženje za Međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse IAESTE Bosne i Hercegovine

1 jun

Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse IAESTE Bosne i
Hercegovine je nevladino, neprofitno udruženje vođeno od strane studenata volontera. Od 1999. godine studentima u Bosni i Hercegovini pruža priliku da odu na plaćenu stručnu praksu u inostranstvo, u trajanju od tri sedmice do godine dana. Zajedno sa 86 drugih zemalja svijeta član je globalne mreže IAESTE A.s.b.l. koja postoji od 1948. godine i čini je 240 lokalnih komiteta, 600 univerziteta, te poslodavci i volonteri koji se broje u hiljadama.

Zaključno sa prošlom godinom, zahvaljujući IAESTE-u u Bosni i Hercegovini, 651 domaći
student je poslat u svijet radi obavljanja stručne prakse, te je dovedeno 558 stranih studenata u domaće kompanije. Pored razmjene praksi i studenata, IAESTE promoviše volonterski rad, kulturu, obrazovanje i zdrav mladalački duh. Svaki volonter se trudi da u svakom pogledu bude najbolji ambasador svoje države, da predstavi sve ljepote življenja u Bosni i Hercegovini, punoj prirodnih ljepota, kulturnih i običajnih raznolikosti, te poznatoj po gostoprimstvu. Svjedok tome jest „IAESTE Vrelo Ljeto“, namijenjeno stranim praktikantima i svim BiH studentima koji žele da učestvuju i pregršt uspješno realizovanih međunarodnih događaja.

Posljednji u nizu takvih događaja je 41. CEC seminar, održan od 10. do 12. maja ove godine
u Neumu, sa 134 učesnika iz 12 zemalja Evrope i 30 BiH volontera. CEC (odnosno Central
European Convention) je seminar na kojem se sastaju predstavnici zemalja iz centralne i
jugoistočne Evrope, koji kroz sastanke, najrazličitije radionice i teambuilding aktivnosti
upoznaju jedni druge, te uče kako da unaprijede i poboljšaju saradnju između svojih IAESTE država. Koncept CEC-a je uspostavljen 1998. godine u Tuheljskim Toplicama, u Hrvatskoj i od tada se održava svake godine dva puta (u proljeće i u jesen), svaki put na nekoj novoj lokaciji. Ovogodišnji proljećni CEC je bio izuzetno poseban, jer su se organizacioni tim i volonteri potrudili da na sve moguće načine učesnicima učine boravak u BiH što prijatnijim, boljim i zabavnijim. Pored standardnih segmenata koji sačinjavaju svaki CEC – radionica i internacionalne večeri, organizovan je i bal pod maskama. To nisu bilo kakve maske, jer su ih volonteri Banjalučkog IAESTE komiteta oslikavali uz pomoć djece sa poteškoćama u razvoju, tako da je ovaj događaj poprimio i humanitarni karakter, te poseban značaj. Najveća potvrda uspješno organizovanog događaja su reakcije učesnika, od kojih vrve društvene mreže posljednjih dana. Djelić atmosfere pogledajte i Vi na sljedećim linkovima: video , fotografije .

Više o IAESTE BiH i 41. CEC-u potražite na web-sajtovima (iaeste.ba i cec.iaeste.ba),
Fejsbuk i Instagram stranicama. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, prijedloga za saradnju,
želite i Vi da postanete IAESTE volonter ili jednostavno da se družite sa članovima i
praktikantima, slobodno kontaktirajte Udruženje putem društvenih mreža ili na e-mail:
[email protected].

(Visited 266 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments