Učiti je lako i to može svako!

10 nov

Učenje se u toku školovanja čini najtežim zadatkom koji nam se nalazi za dnevnim „To do“ listama. Gradivo se skupi jer ne učimo redovno, rijetko zaista učimo sa razumjevanjem i još pri tome dolazi pritisak od profesora i roditelja. Sve to rezultira jednom negativnom energijom koja obavija pojam „učenje“ dok zaista ono i nije toliko strašno kako se nekada čini.

untitled

Učiti je doista lako, a evo i nekoliko savjeta kako!

1. Podvlačenje
Jedan od najjednostavnijih i najboljih trikova za učenje. Highlightuj najznačajnije dijelove teksta ili samo glavne riječi koje će asocirati na ono što je potrebno da se nauči. Naravno, prije samog podvlačenja potrebno je pročitati tekst barem jednom kako bi se mogli odvojiti najbitniji dijelovi.

2. Pravi svoje zabilješke
Na ovaj način ćeš sumirati lekcije, izraiti se svojim riječima i zabilježiti one stvari koje su za tebe ključne da ih ne zaboraviš.

3. Kartice
Kartice se najčešće koriste za pamćenje. Na njih se mogu staviti riječi, datumi, formule i razne činjenice. Ovo je jedan zabavan način učenja koji se može koristiti i u grupnom učenju koje u mnogome olakšava sam proces.

4. Kvizovi
Kvizovi su super aparat koji direktno prijazuje jake i slabe strane u onom naučenom o zadanoj temi. Laki su za pravljenje, ali i laki za pronaći na internetu.

5. „Brainstorming“
„Brainstorming“ bi u prevodu značimo „olujno mozganje“ i ova metoda je veoma efektna na početku učenja o nekoj temi i veoma koriska u grupnom učenju. Ova metoda daje priliku da na papir baciš sve one stvari koje su usko vezane za temu koju obrađuješ i onda da iz njih vadiš određenje zaključke koje će dalje olakšati samo učenje.

6. Mnemotehnika
Mnemotehnika ili mnemonika je vještina koja omogućuje da se povezivanjem slika ili riječi, informacija lakše zapamti. Ova vještina je dobra za pamčenje listi i setova. Mnogo je načina kako je koristiti i primijeniti na onu temu koju učiš.

7. Organizuj učenje
Jedna od najefektivnijih metoda učenja je baš ona koja se nekako olako shvata. Pravljenje tabela jasno predočava ciljeve koje želiš da postigneš i vrijeme koje ti je za to određeno što djeluje veoma motivirajuće

8. Crtanje
Mnogi ljudi lakše pamne slike nego tekst i zbog toga je ova metoda veoma efikasna jer ti daje priliku da pred sobom stvoriš sliku onoga što treba da naučiš i sama slika olakšava proces učenja, a ukoliko voliš da crtaš onda ga čini još i zabavnijim i ljepšim.
Mnoge od ovih tehnika su poprilično stare ali veoma koriste. Ono što nam današnjica pruža jeste dodatna oprema koju možemo koristi kako bi i zastarjele metode učinili savremnim i korisnijim za učenje. Sa ovim metodama učenje postaje zabavno i veoma korisno, jer ovako učimo kako bi zaista naučili, a ne samo da se riješimo gradiva koje učimo. Sve što treba kako bi ove metode uspjele jesu motivacija i želja za učenjem i rezultati će biti vidljivi tako brzo a da toga možda nećemo ni biti svjesni.

Ovaj članak je nastao na osnovu suradnje Asocijacije srednjoškolaca u BiH i portala Hoću.ba

(Visited 207 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments