Učiteljica kriškom hljeba učenicima pokazala zašto prati ruke

16 okt

Američka učiteljica učila je djecu mikrobima i načinima njihovog širenja i dosjetljivim primjerom uspjela postići da im ova lekcija zauvijek ostane u pamćenju. Kako bi naučila djecu zašto je važno prati ruke, učiteljica Donna Gill Allen iz Sjeverne Karoline napravila je s njima jedan eksperiment.

“Koristila sam tri kriške hljeba. Pokazala sam ih djeci i da svi vide s rukavicom na ruci stavila jednu krišku u vrećicu na kojoj je pisalo “kontrolisano”. Potom sam oprala ruke i stavila drugu krišku u vrećicu na kojoj je pisalo “čisto”. Treću krišku hljeba diralo je svako dijete u razredu, a nakon toga stavila sam je u vrećicu na kojoj sam napisala “prljavo”” – prisjeća se učiteljica Gill Allen.

Ovim jednostavnim eksperimentom odlučila je djeci dati do znanja koliko je važno voditi računa o higijeni ruku. “Zatvorili smo vrećice, ostavili ih te posmatrali kako se mikrobi razvijaju.” – dodaje učiteljica.

Poslije nekog vremena hljeb se promijenio, a Donna i djeca su zajedno naučili lekciju o higijeni. Na svom Facebook statusu, učiteljica je, između ostalog, dodala kako je ovo “najodvratniji i najcool eksperiment” koji je do sada radila.

Njen status i fotografiju uspješnog eksperimenta podijelilo je više od 70.000 osoba na ovoj društvenoj mreži.

Nezavisni.ba

(Visited 295 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments