Učenje na primjerima dobre prakse: Studijska posjeta u Hrvatsku

2 nov

Autor: Amina Čeliković

U okviru projekta „Mladi i održivi razvoj – nove mogućnosti zapošljavanja“ kojeg implementiraju ODRAZ – Održivi razvoj zajednice i MUNJA Inkubator društvenih inovacija Sarajevo uz finansijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva organizovano je dvodnevno studijsko putovanje u Hrvatsku za 20 mladih i onih koji rade sa mladima iz Bosne i Hercegovine.

Studijsko putovanje obuhvatilo je posjetu Zagrebu gdje je održan uvod u Radionicu „Mladi u održivom lokalnom razvoju“. U okviru Radionice učesnicima se, pored predstavnika organizacije ODRAZ, predstavio Volonterski centar Zagreb, Mreža mladih Hrvatske, te Služba za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih. Kroz interaktivan rad polaznici obuke razmijenili su mišljenja i stavove o politikama koje su (ne) implementiraju u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Polaznicima se u Čakovcu obratio direktor ACT grupe, Teo Petričević, prezentirajući rad i djelovanje organizacije, nakon čega su posjećeni primjeri dobre prakse ACT Printlab d.o.o. i Socijalna zadruga „Humana Nova“.  Učesnici su kroz razgovor sa članovima tima ACT Printlab imali priliku saznati o načinima reciklaže papira i tekstila, a šetnjom kroz postrojenje „Humana Nova“ svjedočili proizvodnji i prodaji kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala. Važno je naglasiti da zadruga „Humana Nova“ potiče zapošljavanje osoba sa invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba.

Učesnici putovanja imali su priliku upoznati se sa koristima multikulturalne razmjene ideja i približiti različitosti pojedinaca kroz kolektivnu promociju prekogranične suradnje. Program je rezultirao podizanjem svijesti mladih u Bosni i Hercegovini o potrebi i mogućnostima održivog načina razvoja te osnažio mlade u području umrežavanja. Promovisano je socijalno poduzetništvo kao jedan od načina kreiranja radnih mjesta kroz rješavanje društvenih problema.

S obzirom da su polaznici dolazili iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, pored koristi koje donosi prekogranična suradnja, učesnici su imali priliku raditi i na međusobnom umrežavanju. Kroz neformalna druženja upoznali su se sa radom različitih organizacija koje djeluju na lokalnim područjima unutar Bosne i Hercegovine te na taj način otvorili mogućnost suradnje istih.

Kroz cijeli program zagovaran je volonterizam i aktivizam kao alat budućeg djelovanja mladih čiji je imperativ utjecanje na promjene, prvenstveno na lokalnom novou. Upravo takvo učešće mladih otvara vrata održivom razvoju.,

(Visited 207 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments