Učenici Srednje zubotehničke škole u Sarajevu aktivno rade na projektu “Oralno zdravlje”

21 feb

AutorAmina Đulović

Učenici Srednje zubotehničke škole u Sarajevu već par mjeseci rade na projektu pod nazivom ” Oralno zdravlje”. U toku tih par mjeseci vodili su istraživanja o stanju oralnog zdravlja u Bosni i Hercegovini. Nažalost, podaci su poražavajući. Najbolji pokazatelj oralnog zdravlja je KEP indeks (broj karioznih, izvađenih i plombiranih zuba), koji prema SZO ne bi trebao biti veći od 1,5. Rezultati posljednjeg istaživanja oralnog zdravlja djece u FBiH su ukazali na visoki KEP indeks kod djece starosti 12 godina – 5,36 (45% djece je imalo neku ortodonsku anomaliju).

Učenici su odlučili da kroz edukaciju i prevenciju upoznaju građane sa pravilnim održavanjem oralne higijene, kakve se to sve bolesti mogu javiti i sl. Održali su predavanja u par osnovnih škola u Sarajevu, dijelili letke sa uputama kako se pravilno peru zubi, dijelili žvake bez šećera (prema istraživanjima, žvake bez šećera uklanjaju čak do milion bakterija iz usne šupljine).

Ono na što su oni izuzetno ponosni je odlazak u Dječiji dom Bjelave. Djeci uzrasta od 3 do 6 godina su odigrali igrokaz o zubima i karijesu, koji su sami napisali te na kraju podijelili malene poklone u vidu kaladonta i četkica za zube. 

Učenici Srednje zubotehničke škole istakli su da će nastaviti raditi na ovom projektu sa nadom da će se stanje u Bosni i Hercegovini, što se tiče oralnog zdravlja popraviti.

(Visited 536 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments