Učenici iz Vlasenice na geografskoj olimpijadi u Beogradu

4 avg

Učenici SŠC „Milorad Vlačić“ Vlasenica su otputovali za Beograd gdje će učestvovati na Svjetskoj geografskoj olimpijadi koja se održava od 2-8. avgusta 2017.godine. Učešće je uzelo 48 zemalja iz cijelog svijeta a ovo će biti prvi put da Bosna i Hercegovina ima svoje predstavnike na ovim prestižnim takmičenjima. Do sada je organizovano 13 olimpijada, prošle godine domaćin je bio Peking, ove Beograd a iduća olimpijada održava se u Kanadi.

Odakle učenici iz Vlasenice na olimpijadi? Već dvadeset godina profesor geografije Dragan Ilić organizuje školsko takmičenje na našem i engleskom jeziku u dva ciklusa. Kao rezultat dobili smo dosta kvalitetnih geografa i pokušali smo da se uključimo u neko od regionalnih takmičenja. Od Centra za talente iz Beograda dobili smo pozitivan odgovor i oni su nam ustupili svoje kapacitete. Zadnjih godina naši učenici su učestvovali na nacionalnim takmičenjima u Srbiji i ostvarivali zapažene rezultate. Prošle godine učestvovali smo na geografskoj Balkanijadi u Srbiji a ove godine na sličnom takmičenju u Sloveniji, u zadnje dvije godine osvojili smo 11 medalja.

U okviru Međunarodne geografske unije razmatralo se učešće Bosne i Hercegovine na Svjetskoj olimpijadi. Učešće podrazumijeva dvogodišnji ciklus takmičenja prema pravilima međunarodne organizacije. Zaključeno je da je naša škola jedina iz Bosne i Hercegovine ispunila te uslove. Na osnovu toga i rezultata koje smo postigli dobili smo zvanični poziv za prestižno takmičenje.

Zvanično smo se obratili državnim institucijama, tročlanom predsjedništvu, ministarstvu civilnih poslova i spoljne trgovine da podrže učešće Bosne i Hercegovine i naših učenika na Svjetskoj geografskoj olimpijadi ali nažalost nismo naišli na razumijevanje. Sredstva za učešće i podršku pružio je načelnik Opštine Vlasenica Miroslav Kraljević i obezbjeđena su sredstva za kotizaciju u iznosu od 3400 KM.

Na olimpijadu su otputovali učenici Ljeposava Plakalović, Marijana Mićić, Filip Stjepanović i Stefan Jurošević.

(Visited 189 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments