Učenice iz Tajlanda i Italije: Kako je živjeti u Banja Luci?

2 maj

BANJALUKA – Sudarat Trailam (18) sa Tajlanda te Fausta Simeoli (17) i Maria Pedroti iz Italije (18) zahvaljujući razmjeni učenika borave u gradu na Vrbasu, već su stekle prijatelje u Banjaluci i kad se po završetku ove školske godine vrate u svoje zemlje mnogo toga će im nedostajati. Iako nisu znale mnogo o našem gradu, oduševljene su Banjalukom i njenim gastronomskim specijalitetima, koji će im, pored novih prijatelja, najviše nedostajati kada se vrate kućama.

Sudarat pohađa četvrti, a Fausta i Maria treći razred Opće gimnazije Katoličkog školskog centra. Kako bi im boravak u Banjaluci bio što ugodniji, smještene su u domaćinske porodice, koje se brinu o njima i pomažu im naučiti novi jezik i kulturu. “Banjaluka je malen grad za razliku od Bangkoka, odakle dolazim. Grad je opušten i prepun prelijepih prirodnih znamenitosti”, rekla je Sudarat za “Nezavisne”. Fausti i Mariji je pojam zime donekle bio poznat, dok je maturantkinja Sudarat ovdje prvi put osjetila šta znači snijeg. Ova Tajlanđanka nije bila spremna za obilne snježne padavine. “Nisam imala ni čizme ni zimsku jaknu, prvi put sam vidjela u životu snijeg. Kada na Tajlandu vlada zima dnevna temperaturu je 25 stepeni, za razliku od Banjaluke, u kojoj vlada hladna zima s obilnim snježnim padavinama, što na Tajlandu nije slučaj”, istakla je Sudarat.

Zahvaljući gastronomskoj ponudi, poput sarme, ćevapa i raznih vrsta pita, a uz sve to popraćeno plazmom, evrokremom i drugim slatkišima, Sudarat se, kaže, od kada je došla s Tajlanada za svega nekoliko mjeseci boravka u Banjaluci udabljala sedam kilograma. “Vaš jezik je veoma težak, bilo mi je teško da naučim izgovarati i pisati slova poput ž, č, đ, š”, priznaje Sudarat. Ono što joj smeta jeste što neki Banjalučani nemaju običaj da se izvinu ako nekog slučajno zakače na ulici. “Iako ovdje ljudi žive stresno, trebali bi da se izvinu ili nasmiju kada nekoga slučajno udare ili okrznu u prolazu”, dodaje Sudarat.

Fausta iz Napulja i Maria iz Trenta kažu nam da nisu mnogo znale o BiH, kao i to da nisu očekivale da je Banjaluka divan grad, iz kojeg se za 30 minuta može stići do seoskih predjela, koje obožavaju. “Kada smo došle ovdje u školu bile smo oduševljenje kada smo saznale da se ne ide subotom na nastavu, za razliku od Italije”, kažu nam ove mlade Italijanke, koje u Banjaluci borave od septembra prošle godine, a za to vrijeme uspjele su dobro savladati naš jezik. Dodaju da su naš sistem obrazovanja i način ocjenjivanja različiti od onog u Italiji. “Učenici u Italiji u toku nastave borave u jednoj učionici, ovdje đaci svaki čas moraju mijenjati učionice, a način ocjenjivanje đaka kod vas je od jedan do pet, a kod nas je od 1 do 10”, kažu ove Italijanke.

Maria i Fausta ostale su iznenađene kada su vidjele da Banjalučani jedu picu s dodatkom kečapa ili majoneze, kao i to da je dozvoljeno da se puši na skoro svakom mjestu, što u Italiji nije slučaj. Ove tri učenice kažu da nikad neće zaboraviti boravak u Banjaluci i da će sačuvati puno lijepih uspomena.

Nezavisne.com

(Visited 295 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments