Učenice iz Splita pokrenule zanimljiv modni blog, a inspiraciju pronalaze na ulici, u klubu, pa čak i u crkvi

15 jul

Kada razgovaramo s učenicima srednjih škola po pitanju toga što bi promijenili u nastavi, odgovor je gotovo uvijek isti – više praktičnog rada, a manje štrebanja bespotrebnih činjenica. Praktičan rad i primjena znanja iz raznih područja temelji su na kojima je nastao modni blog učenica iz splitske Škole likovnih umjetnosti kojeg su nazvale Zmaya. Porazgovarali smo s jednom od pokretačica bloga, Nikolinom Vidačković.


Nema učenika koji se nije zapitao čemu mu koristi štrebanje činjenica napamet, te hoće li nakon škole biti iole sposoban za tržište rada, a sve zbog izostanka praktične primjene teorije u školama. Tu brigu nemaju četiri djevojke iz Škole likovnih umjetnosti u Splitu, Nikolina, Lucija, Iva Mateja i Paula, koje su pokrenule svoj modni blog Zmaya. Iako još uvijek u školi, one već rade ono što vole.

“Zmaya je cura koja se ne boji riskirati,koja ima dozu buntovnosti i gracioznosti,koja ima mnogo mana ali ih nosi sa zapanjujućim samopouzdanjem. Zmaya je djevojka koja se ne boji eksperimentirati jer joj je važnije da bude svoja nego da se svidi svima ostalima, odgovara na naše pitanje tko su Zmaye”, Nikolina Vidačković, jedna od pokretačica.

Njihov mali modni blog osnovan je na satu Računarstva, a uz pomoć njihove profesorice Barbarić.

‘Priča je započela u jedno dosadno popodne u školskoj učionici’

“Na početku profesorica je imala potrebu dati doprinos svom predmetu, a nama kao budućim modnim dizajnerima dodatnu praksu i iskustvo. Priča je započela u jedno dosadno popodne u školskoj učionici. Svih devet, koliko nas je bilo u Odjelu dizajna odjeće, zagrizlo je za ovu zanimljivu i inspirativnu temu”, prisjeća se Nikolina početaka bloga Zmaya.

Kaže, za inspiraciju se nisu puno borili, jer ju pronalaze apsolutno svugdje – na ulici, u klubu, pa čak i u crkvi! Kažu, ključna je ili lokacija ili modni komad kojeg predstavljamo.

“Start je uvijek bila zamisao o čemu govori naše ime Zmaya koje je nastalo kao izvedenica običnog ženskog imena te moćnog mitološkog bića. Škola nam je uvijek ostavljala dovoljno za naš kreativni prostor. Nekada čak i više nego je potrebno. Redovno su bili oduševljeni idejama i s ponosom su naše editorijale i intervjue predstavljali ostatku svijeta”, kaže nam Nikolina.

Ipak nije uvijek sve bilo bajno, pa tako njihov prvi blog, koji je njima bio iznimno važan, nije naišao na odobravanje.

“Nažalost, našu slatku temu ‘Školarke’ nisu vidjeli u najboljem svijetlu.Taj editorijal predstavljao je četiri potpuno različite djevojke. Njihova jedina poveznica bila je ta što se ni jedna nije bojala biti svoja. Jedna sofisticirana, dok drugoj ne smeta ni da sjedi na podu. Kao takve nazvane su vulgarnima na temelju odjevnih kombinacija, što nikako nije bio naš cilj ali ipak post je trebao na delete “, prisjeća se Nikolina.

Početno razočarenje kao vjetar u leđa

Kaže, time su ostale razočarane i dok bi netko na njihovom mjestu odustao, njima je to bio samo ‘vjetar u leđa’ i nastavljaju dalje ‘punom parom’ , ali uz dozu opreza. I isplatilo se; nanizale su im se brojne uspješne ideje, bilo je na njihovom blogu gostiju te većih modnih priča. Iako je u početku sudjelovalo više učenica, sada Zmaya ima četiri člana – Luciju Sesartić kao fotografa, Nikolina Vidaković kao novinarku, te Ivu Mateju B.P. i Paula Šaravanja za slaganje kombinacija.

Naravno, uz njih je i dalje profesorica s početka priče, koja i dalje oko svega pomaže. Osim ovakve vrste praktičnog rada Modni odjel organizira svake godine jubilarnu reviju u Solinu i također, svake godine sudjeluje na danima odjeće gdje ostvaruje zavidne rezultate.

“Sada prva generacija Zmaye nastavlja ići dalje nekim novim putem, a naslijeđe smo ostavili novim generacijama da sami kroje svoj stil. Ja sam osobno zahvalna blogu jer sam na njemu ostvarila svoja prva iskustva s novinarstvom s kojim se želim baviti. To je nešto što se inače u našoj školi ne uči, ali uz kreativnost se da svašta spojiti. Sami blog zamišljen je kao platforma na kojoj će svaka od nas iskušati ono što nas zanima. Ja sam imala čast pokazati se u djelu produkcije, organizacije i novinarstva, kaže nam Nikolina.

Kako je već sada dovoljno iskusna po pitanju mode, Zmayu Nikolinu smo pitali i što misli o modnom ukusu Hrvata.

“Hrvati su modno osviješteni onoliko koliko žele biti. Svatko u tom svijetu priča je za sebe. Usudim se reći da nemamo svoj stil kada je moda u pitanju. Kopije su posvuda. Ne postoji stil naše zemlje po kojim bismo bili prepoznatljivi u svijetu. Većina nas vuče prema tom ‘copy paste’ stilu. Čast izuzecima”, zaključuje Nikolina.

Srednja.hr

(Visited 451 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments