U Sarajevu održan drugi Start-up dan o unaprjeđenju biznis vještina za poboljšanje života cijele društvene zajednice

6 apr

Sarajevo, 4.4.2017. – U utorak, 4.4.2017.godine, u Sarajevu se održao drugi start-up dan „Kreni“u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Učesnici drugog start-up dana „KRENI“iz Olova, Rudog, Pala-Prače i Sarajeva su imali priliku predstaviti svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. U toku samo sat vremena predstavljeno je29 ideja nakon čega su, uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreirali start-up rješenja i iste predstavili stručnom žiriju.

Tri najbolje start-up ideje su nagrađene plaketom i novčanom nagradom koju su obezbijedili Restoran Konyali, Asčinica ASDž, Caffe Jasmin, GA-ME-HA (Badem Butik) i Hotel Evropa:

1. Vezirovim stopama (Rudo)
2. Postrojenje za reciklažu otpada (Olovo)
3. Uzgajanje industrijske konoplje (Olovo)

Ispred projektnog tima „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, prisutnima se obratila Majda Ganibegović, voditeljica projekta, i kazalada drugi, od ukupno šest start-up dana, pokazuje kako se start-up način razmišljanja može aplicirati na razvoj vještina koje su važne za unaprjeđenje zajednica, te da ideje ljudi koji dolaze ukazuju na volju i želju za promjene, ali i spremnost za individualni doprinos na društvenom nivou.Na kraju je naglasila da ova platforma ukazuje na moguću saradnju i sinergiju predstavnika mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, mladih i privatnog sektora.

Edin Mehić, suosnivač Networksa, istaknuo je značaj ovakvog okupljanja jer je ovo najbrži način da građani i građanke naprave projektne prijedloge koji imaju ogroman uticaj na njihove lokalne zajednice, te dobiju podršku i ohrabrenje za daljnji angažman pri implementaciji ovih društveno korisnih projekata.

Naredni start-up dan će13. aprila biti održanu Zenici.

(Visited 214 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments