U radionici “Životna pomoć” osobe s invaliditetom izrađuju papuče odličnog kvaliteta

11 nov

Bivši gradonačelnik njemačkog grada Gere Ralf Rauchom, koji je svojevremeno sa općinom Goražde potpisao sporazum o bratimljenju, nije zaboravio grad na Drini. Već 15 godina traje prijateljstvo koje je učvršćeno stalnom podrškom goraždanskom Udruženju za pomoć oboljelim od cerebralne paralize i distrofije.

Jedan od projekata koji su zaživjeli zahvaljujući višegodišnjoj podršci je i Radionica ”Životna pomoć” kroz koju je omogućen posao za šest osoba sa posebnim potrebama. Općina Goražde osigurala je prostor, prijatelji iz Gere nabavili su industrijske mašine, a kompanija Prevent osigurava materijal za šivenje tako da oni danas izrađuju veoma kvalitetne papuče.

”Veliku zahvalnost dugujemo našim prijateljima iz Gere koji su ponovo s nama i koji su nam pomogli u otvaranju radionice i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Mi proizvodimo papuče od materijala koji preuzimamo iz firme Prevent, ali pred nama je još jedan veoma važan zadatak, a to je osvajanje tržišta kako bismo osigurali minimalne plate za naših šest uposlenika”, kaže Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja.

Ona ističe da su građani Goražda prepoznali kvalitet papuča, da narudžbi ima, ali da to još uvijek nije dovoljno kako bi radionica opstala.

“Mi smo prvi i najveći kupac. Nastojat ćemo da im pomognemo u narednom periodu i da uvežemo neke kompanije izvan Goražda koje bi kupile njihove proizvode”, kaže Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Šivenje papuča, pokućnica i izrada čestitki u radionici njihov su jedini izvor prihoda, pa je i kupovina ovih proizvoda jedan od načina podrške radu Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Goražde.

Klix.ba

(Visited 231 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin